Kittilässä lääkärin työ on mielekästä – ”Lääkäreitä on paljon ja kaikki ovat samalla viivalla”


Pohjoisen pienissä terveyskeskuksissa lääkäreille ja hoitajille tulevat tutuiksi paitsi perheet ja suvut sairauksineen, myös kylien historia ja kulttuurit. ”Meillä perhelääkäriys on kaiken kattava käsite”, sanovat Kittilän terveyskeskuksen johtava lääkäri Heidi Tanninen ja terveyskeskuslääkäri Jenna Sahamies-Hokka.

Kittilän terveyskeskuksessa korostuvat lääkärin työn monipuolisuus, moniammatillinen yhteistyö ja perhelääkäriyden ajatus. Jatkossa asioita pyritään tekemään yhä enemmän digisti ja likisti.

TERVEYDENHUOLLON TOTEUTTAMINEN pitkien välimatkojen Lapissa vaatii innovatiivista ja aloitekykyistä asennetta. Se tiedetään Kittilän terveyskeskuksessa, jossa lääkärin työ on sanalla sanoen monipuolista.

”Meillä kaikki tekevät vuorollaan osastotyötä ja useimmat myös neuvolatyötä, kotihoitoa, sekä palvelutalojen konsultointia”,johtava lääkäri Heidi Tanninen avaa.

Kittilän terveyskeskuksen vahvuuksiin lukeutuvat erityisesti hyvä työilmapiiri ja seniorituki, sekä sujuva, moniammatillinen yhteistyö. Perhelääkäriyden ydinajatus toteutuu luontaisesti, kun saman katon alta löytyvät niin neuvola, vuodeosasto kuin vastaanottokin.

”Kauneimmillaan se näkyy siinä, että asiakas voi käydä ensin lastenneuvolassa ja tulla sitten vuodeosastolle tapaamaan mummoaan. Samalla perheet tulevat meillekin tutuiksi”,Tanninen sanoo.

Kaksi vuotta talossa toiminut terveyskeskuslääkäri Jenna Sahamies-Hokka on kiitollinen pitkistä vastaanottoajoista ja hyvästä lääkäriresurssista.

”Työ on mielekästä, kun potilaan voi kohdata kokonaisuutena. Kuormitus taas pysyy kohtuullisena, kun lääkäreitä on paljon ja kaikki ovat samalla viivalla”, hän ynnää.

Tulevaisuuden tavoitteena on vahvistaa perustason palveluja ja saada kansansairaudet paremmin hallintaan. Se vaatii myös ”digin” haltuunottoa.

”Kaikki, minkä voi tehdä digisti ja likisti, eli sähköisesti, paikasta ja ajasta riippumatta, pyritään tekemään. Siihen täytyy satsata, koska digi on tätä päivää. Kun tämä puoli vahvistuu, myös lääkäreiden työtä voidaan keskittää vahvemmin kansansairauksien hoitoon”, Kittilän perusturvajohtaja Sirkka-Liisa Olli ynnää.

Jaa tämä artikkeli


Terveys Työelämä