Kiinnostus kohtuuhintaiseen asumiseen kasvaa


YH Kodit ottaa huomioon muuttuvat asumistrendit ja vastuullisuuden niin uudistuotannossa kuin saneerauksissa ja tarjoaa pirkanmaalaisille koteja hyvälle elämälle. 

Kohtuuhintaiselle asumiselle on paljon kysyntää. Kun YH Kodit sai valmiiksi Vuoreksessa kaksi vuokrakerrostaloa, niiden yhteensä 62 asuntoon tulvi viisinkertainen määrä hakemuksia. Kohteen loistava sijainti, hyvät kulkuyhteydet ja asuntojen toimivat pohjaratkaisut yksiöistä nelikkoihin herättivät valtavaa kiinnostusta hakijoiden keskuudessa. 

”Pirkanmaa on vetovoimainen alue. Vuokralla asuminen ja asumisoikeusasuminen (aso-asuminen) houkuttelevat aiempaa enemmän, sillä kaikki eivät halua sitoutua omistusasuntoon”, kertoo YH Kodit Oy:n kiinteistöjohtaja Tomi Jokio. ”Haluamme pitää asukkaistamme huolta, tarjota hyvät olosuhteet asumiseen ja elämiseen sekä vaalia pitkä vuokrasuhteita. Meillä on asukkaita, jotka ovat asuneet kodeissaan niiden rakentamisesta lähtien 20–30 vuotta.” 

Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa toimiva YH Kodit on vastuullinen kiinteistöalan toimija, jonka tarina alkoi 45 vuotta sitten yleishyödyllisyydestä, edullisista ja laadukkaista asunnoista sekä riippumattomuudesta rakennusliikkeisiin. Toiminta painottuu vuokra- ja aso-asuntoihin mutta mukana on myös omistusasuntojen rakennuttamista. 

Omistajiin kuuluu toimialueiden kuntia, säätiöitä, Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ja Työeläkevakuutusyhtiö Elo. 

Asunnon ympäristö jopa kokoa tärkeämpi 

YH Kodeilla on Pirkanmaalla yhteensä noin 5 000 vuokra- ja aso-asuntoa Tampereella sekä sen ympäryskunnissa Ylöjärvellä, Pirkkalassa, Nokialla, Kangasalla ja Lempäälässä. 

”Vuosittain rakennutamme alueella noin 150–250 uutta asuntoa, joista kolmasosa on omistusasuntoja ja loput vuokra-asuntoja. Uudistuotannossa pystymme reagoimaan asumisen muuttuviin trendeihin ja muokkaamaan asuntoja niiden mukaisiksi. Vanhemmassa kiinteistökannassa mietimme tilamuutoksia saneerausten yhteydessä”, Jokio selvittää. 

Tampereen yliopiston Asuminen muutoksessa -tutkimushankkeessa tarkasteltiin YH Kotien kerrostaloja, jaettuja tiloja ja ympäröiviä naapurustoja asukkaiden arjen tarpeiden näkökulmasta. Tutkimuksesta johdettuja analyyseja voidaan jatkossa hyödyntää asunto- ja kerrospohjien suunnittelussa. 

Hakijat kiinnittävät asunnon koon sijaan yhä enemmän huomiota asuinympäristöön. Sijainnin ja kulkuyhteyksien ohella pihapiiri, liikuntamahdollisuudet ja luonnon läheisyys painavat nyt vaakakupissa. Niiden vuoksi moni on valmis jopa tinkimään pinta-alasta. Haluttuja ovat monipuolisesti hyödynnettävät asuintilat sekä avokeittiö erillisen keittiön sijaan. 

Mukana Hakametsän kehittämisessä 

Talvella 2022 valmistunut vuokrakohde Vuoreksessa

Yhtiön isoin hanke seuraavien kymmenen vuoden ajan kohdentuu Hakametsän alueelle. YH Kodit ja Peab voittivat yhteisellä ehdotuksellaan Tampereen kaupungin järjestämän Hakametsä Sport Campus -alueen konsepti- ja toteutuskilpailun vuonna 2021. Voittajakonseptissa alueelle muodostuu monipuolinen urheilun ja asumisen keskittymä. 

”On hienoa päästä kehittämään Hakametsän aluetta. Sen kehittäminen ja hyödyntäminen sopivat hyvin meidän ajatusmalliimme, jossa rakennamme asuntoja hyvien palveluiden läheisyyteen ja hyödynnämme olemassa olevaa ympäristöä”, Jokio iloitsee. 

Lempäälän keskustaan valmistuu uusia vuokra-asuntoja syksyllä 2022. Kuvassa aiemmin naapuriin valmistunut vuokrakohde.

YH Kotien näkökulmasta katsoen alueen kehittäminen on jo käynnistymässä, sillä se alkaa rakentamaan uutta vuokratalokohdetta jäähallin lähellä Hervannan valtaväylän toisella puolella – osoitteena hauskasti Ylämummon katu. 

Uusia vuokratalokohteita on rakenteilla tai lähdössä rakenteille muun muassa Pirkkalassa ja Lempäälässä. Hervannan Makkarajärvenkadulle valmistuu keväällä 48-asuntoinen vuokrakohde, joka sijaitsee erinomaisella paikalla ratikan päätepysäkin ja hienojen lenkkimaastojen vieressä. 

Hatanpäällä on rakenteilla kerrostalo, jonka myytävät 84 asuntoa ovat löytäneet hyvin ostajia. Vetovoimaisille alueille Santalahteen ja Hatanpäälle on suunnitteilla vielä useampi kerrostalomyyntikohde. 

Jokion mukaan yhtiöllä on kaavoituksessa jatkuvasti uusia hankkeita, joita kehitetään 5–10 vuotta eteenpäin. 

Uudisrakentamisen lisäksi YH Kodit saneeraa koko ajan vanhempia kiinteistöjään. Tavoitteena on tehdä työt niin, että asukkaat voivat asua kotonaan saneerausten ajan ja että niistä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa asumiselle. ”Mukavinta asukkaille on se, etteivät remontit vaikuta heidän asumiskustannuksiinsa, vaikka he saavat käyttöönsä uudistetut tilat”, Jokio sanoo. 

Vastuullisuus näkyy kaikessa toiminnassa 

Yhtiö sai konkreettisesta ympäristötyöstä myönnetyn Ekokompassi-sertifikaatin vuonna 2020. Uudisrakentamisessa korostuu energiatehokkuus, jota edistävät tilajärjestelyt, rakenneratkaisut ja moderni talotekniikka. Vanhemman kiinteistökannan energiatehokkuutta parannetaan saneerausten yhteydessä. Myös jätteiden keräystä on tehostettu; lähes kaikissa kohteissa on jo astiat seitsemälle eri jätejakeelle. 

”Tavoitteemme on, että puolet kerättävästä jätteestä päätyy kiertoon. Se on hieman valtakunnallisia tavoitteita parempi. Toki tavoitteen saavuttaminen on aina asukkaista kiinni”, Jokio painottaa. 

Kiinnostuitko YH Kotien asunnoista? Lue niistä lisää osoitteessa yhkodit.fi ja täytä hakemus.

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä pirkanmaa