Kevyt tekijälle, ketterä tilaajalle


Kahden yrittäjän omat kokemukset olivat pohjana, kun Tommi Hämäläinen ja Erik Ahto päättivät vuonna 2016 rakentaa alustan töiden laskuttamiselle ja yrittäjän paperitöiden hoitamiselle.

Meillä oli tuttuja, jotka olivat oman alansa huippuammattilaisia, mutta joille yrittäminen ei ollut varsinainen leipälaji. Halusimme alun perin auttaa myös heitä suoriutumaan entistä helpommin esimerkiksi verotukseen ja muihin yrittäjän velvollisuuksiin liittyvistä tehtävistä”, Tommi Hämäläinen kertoo.

Syntyi Floy, jonka avulla nykyisin kuka tahansa voi ryhtyä kevytyrittäjäksi matalalla kynnyksellä.

Kevytyrittäjyys sopii erityisesti niille, joilla on kyllä oman alansa osaamista, mutta ei välttämättä halua hankkia Y-tunnusta. ”Kevytyrittäjänä voi myös kokeilla ilman suurta riskiä, lähteekö oma liikeidea lentoon. Itsekin olisin kaivannut tällaista palvelua 2000-luvun alussa, kun otin ensimmäisiä askeliani yrittäjänä”, Floyn toimitusjohtaja Tommi Hämäläinen muistelee.

Ketterä asiakaspalvelija

Floyn lisäksi Suomessa on nykyään muitakin kevytyrittäjän palveluita tarjoavia yrityksiä. Hämäläisen mukaan Floy erottuu edukseen ennen kaikkea asiakaspalvelulla.

”Meidät saa kiinni aamusta iltaan, ja periaatteena on auttaa aina jopa hieman enemmän kuin asiakas pyytää.”

Floyhin liittyminen on ilmaista, samoin laskujen luominen. Työn tekijä laskuttaa omista palveluistaan, ja Floy saa palkanmaksun yhteydessä neljän prosentin palvelumaksun.

”Tämän vuoden keväällä ja kesällä moni on kertonut, että kevytyrittäjyys on tuntunut turvalliselta vaihtoehdolta. Yrittäjänä kirjanpitomaksut ja muut juoksevat kulut jatkuvat, oli
töitä tai ei. Floyn kanssa kuluja ei ole, jos ei ole laskutettavia palkkioitakaan”, Hämäläinen toteaa.

Joustoa tilauspiikkeihin

Kevään epävarma taloustilanne on vaikut- tanut monien yritysten mahdollisuuksiin palkata työntekijöitä. Tekemistä voi silti olla paljonkin, ja osaavaa työvoimaa kaivataan monessa paikassa.

Kevytyrittäjän palkkaaminen voi olla hyvä vaihtoehto yritykselle, joka ei halua ottaa työntekijän palkkaamiseen liittyviä riskejä. Samalla osaaja työllistyy.

”Koska kevytyrittäjä toimii palkansaajan tavoin, tällä tavoin voi hankkia myös lisätienestiä esimerkiksi lomautuksen aikana.”

Floy hoitaa kevytyrittäjän puolesta vakuutukset ja muut tarvittavat asiakirjat. Eläkemaksuista hän huolehtii itse.

”Arvonlisäveron hoitumisesta olemme saaneet paljon hyvää palautetta. Osa yrittäjän lakisääteisistä velvollisuuksista koetaan hankaliksi ja aikaavieviksi, ja silloin Floy voi olla oikea ratkaisu.”

”Minä teen laskut, Floy hoitaa kaiken muun”

Kun Laura Peltola valmistui vuonna 2018 sisustusalan artesaaniksi, hän oli valmistautunut perustamaan pian oman yrityksen. Toisin kuitenkin kävi.

”Minulla oli liiketalouden koulutus, joten ajattelin, että varmasti pystyn hoitamaan yrittäjän paperityöt. Sitten kuulin tutuilta Floysta ja päätin kokeilla sitä. Sen jälkeen ei ole ollut tarvetta omalle yritykselle.”

Peltola otti selvää kevytyrittäjyydestä ja eri palveluntarjoajista. Floyssa vakuutti se, että komissio on pieni ja että myös rakennusalalla tarvittavat vastuuvakuutukset ja työkorttikoulutukset hoituvat sen kautta.

”Olen ollut tosi tyytyväinen, kun aikaa ei kulu paperitöihin. Teen laskut, ja Floy hoitaa kaiken muun.”

Kulut eriteltyinä

Uudellamaalla on riittänyt töitä ammattilaiselle, joka suunnittelee, 3D-mallintaa ja myös toteuttaa käytännössä sisustuksia sekä yksityishenkilöille että yrityksille. Samalla Peltola on rakentanut Laravolution-brändiä muun muassa verkkosivujen ja somen avulla.

”Markkinointikulut, materiaalikustannukset ja muut juoksevat menot menevät Floyn kautta, joten saan niistä verotusta varten kätevän koosteen. Tarvittaessa saan myös laskulle eriteltynä esimerkiksi materiaalimenot ja kotitalousvähennyksen osuuden.”

Sisustaja on saanut Floyn kautta myös lisää toimeksiantoja, kun urakoitsijat ovat etsineet sopivaa osaajaa työmaalleen.

”Kaiken kaikkiaan olen ollut kevytyrittäjyyteen niin tyytyväinen, ettei minulla nyt ole mitään aikeita perustaa omaa yritystä.”

 

Jaa tämä artikkeli


Bisnes