Kevään kukkaloiston tuovat kukkasipulit istutetaan syksyllä


Panosta varhaiskevään sipulikukkiin. Ne ilahduttavat pitkän talven jälkeen ja ovat tärkeää ravintoa ensimmäisille perhosille ja kimalaiskuningattarille. Sipulikukat sopivat pihaan ja parvekkeelle. Parhaat kukkasipulivalikoimat ja istutusvinkit saat Puutarhamyymälä Muhevaiselta. 

Muhevainen Oy on pihakasveihin erikoistunut puutarhamyymälä, joka tarjoaa vaihtoehtoja yhtä lailla ensimmäisiä kasvejaan valitsevalle kuin kokeneelle harrastajalle. Parveke- ja patiopuutarhuri voi aivan yhtä lailla nauttia kukkasipulien syysistutuksesta kuin pihanomistajakin: syksyllä istutetut kukkasipulit tuovat kevätauringon myötä kasvun ihmeen ja kukkaloiston, johon ei koskaan kyllästy. 

Kukkasipuleiden istuttaminen on myös puuhaa, johon pienet lapsetkin osallistuvat mielellään. Näin he samalla oppivat arvostamaan kasveja. ”Jos muutama kukkasipuli menee väärinpäin, se ei ole vaarallista, kyllä ne sieltä kasvavat”, sanoo Tuuli Järvinen Puutarhamyymälä Muhevaisesta. Pyysimme häntä opastamaan kukkasipulien hankinnassa, istutuksessa ja hoidossa. 

Miten osaan ostaa hyvät kukkasipulit? 

Kukkasipulit saapuvat myymälöihin syyskuun alkupuolella. ”Terve sipuli tuntuu kädessä kiinteältä ja on kokoonsa nähden painava. Pinnasta sipuli voi olla vähän kolhiintunut, mutta ei syvemmältä eikä sipulissa saa olla pitkiä varastoversoja. Jos et heti istuta sipuleita, säilytä ne paperipussissa viileähkössä, kuivassa paikassa, mutta ei muovipussissa”, hän neuvoo. 

Mitä varjoiseen paikkaan? Entä, jos maaperän multa on hurjan tiivistä? ”Varjoisan ja aurinkoisen paikan kasvit valitaan aina erikseen. Kasvupaikka ja -olosuhteet vaikuttavat tosi paljon kukinnan laatuun. Vain osa sipuleista viihtyy nurmikolla, koska ne joutuvat taistelemaan elintilasta nurmen juuriston kanssa kovassa maassa. Kuohkeamultainen kukkapenkki on useimmille kukkasipuleille paras paikka.” 

Entä itse istutus? ”Istuta sipulit kosteaan, hieman jo viilenneeseen maahan. Hyvä nyrkkisääntö on, että istutuskuopan syvyys on kolme kertaa sipulin korkeus. Suurien sipulien, kuten narsissien ja tulppaanien, istutusväli on 10–12 cm. Pienet, kuten krookukset, istutetaan 5–7 cm:n välein. Istutuspaikkaa valitessasi ja kasteltaessa muista, että seisova vesi mädättää helposti sipulit.” 

Miten ravinteet eli lannoitus? 

”Voit lannoittaa keväällä tai syksyllä. Monivuotisen kukinnan varmistamiseksi sipuliryhmät lannoitetaan kukkasipulilannoitteella joko syksyllä istutuksen yhteydessä tai keväällä kasvun alettua.” 

Tuuli antaa vielä hyvän vinkin: ”Suunnittele pari tiivistä ryhmää, jossa yhtäaikaisesti kukkivista lajeista korkeammat ovat keskellä tai taustalla ja matalat edessä tai reunoilla.” 

Ja sitten se tärkein: milloin kukkasipulit pitää istuttaa, jotta keväällä lumen seasta työntyisivät jo ensimmäiset ihanat lumikellot, talventähdet ja pikkukrookukset – ja vähän myöhemmin helmililjat eli scillat, helmihyasintit, puutarhakrookukset, narsissit ja tulppaanit? ”Nyt syksyllä. Kukkasipulivalikoimamme on laaja ja siitä löytyy mieluisat lajikkeet niin aloittelijalle kuin pidempäänkin harrastaneelle. ” 

Kukkien tuoma ilo keväällä pitkän talven jälkeen on niin arvokasta, että emme aina edes tiedosta sitä. Myös kesä on helpompi hyvästellä, kun jo syksyllä kääntää katseen kevääseen istuttamalla kukkasipuleita. 

muhevainen.fi

Jaa tämä artikkeli


Piha ja puutarha