Kestävän rakentamisen mallikortteli Turkuun


Kestävä ja laadukas rakentaminen vie vuokra-asumisen uudelle tasolle Turun Pukkilassa, jonne nousee viiden kerrostalon kortteli. Ekologisuus näkyy yksittäisistä materiaalivalinnoista koko asuinalueen suunnitteluun. 

Urbaaneille turkulaisille koittaa ilonpäivä, kun Pukkilan vanhan kaakelitehtaan alueelle vain parin kilometrin päähän Turun keskustasta rakentuu 526 asunnon Juli Living -vuokra-asunnon kerrostalokokonaisuus. Maalämpö ja aurinkopaneelit tuottavat asukkaille energian lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen. Julkisen liikenteen lisäksi asukkaat voivat liikkua yhteiskäyttöautoilla oman auton sijaan. 

Viiden kerrostalon kortteli valmistuu vaiheittain maaliskuuhun 2025 mennessä. Ensimmäiset kodit odottavat asukkaita elokuussa 2023. Asunnot ovat yksiöitä, kaksioita ja kolmioita. 

”Asuntojen materiaalit ovat laadukkaita, esimerkiksi keittiöihin tulee kivi- tai kvartsitasot ja myös varustelu on laadukas. Koko alueen suunnittelussa on otettu huomioon kestävän rakentamisen periaatteet. Haemme kokonaisuudelle LEED Platinum -ympäristösertifikaattia ja A-energialuokitusta”, kiinteistösijoitusyhtiö NREPin hankekehitysjohtaja Martta Kyllönen kertoo. 

Turun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Kestävien asuinratkaisujen tarve kasvaa. NREPin kunnianhimoisena tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2028 mennessä. 

Pukkilan alueen asunnot ovat valmistuttuaan vuokrattavissa NREPin kehittämän hiilineutraalia vuokra-asumista tarjoavan Juli Livingin verkkokaupan kautta. 

NREP tekee aina elinkaarilaskelmat päästöistä kiinteistöjen rakennusvaiheesta purkuvaiheeseen. 

”Kaikki Juli-kodit ovat hiilineutraaleja. Tavoitteenamme on minimoida koko kiinteistön elinkaaren aikana syntyvät päästöt. Koska täysin päästövapaita materiaaleja ei ole vielä tarjolla, hyvitämme eli kompensoimme ne päästöt, joita emme voi itse vähentää. Kompensaatiohankkeet keskittyvät metsänsuojeluun,” Kyllönen valottaa. 

Ensimmäinen laatuaan Suomessa 

Pukkilan kerrostalokorttelin toteuttaa rakennusliike NCC, joka rakentaa paitsi asunnot, myös pysäköintihallin ja sen päälle tulevan pihan leikkipuistoineen ja kuntoilualueineen. 

”Kestävään rakentamiseen liittyy oleellisesti rakennusten lisäksi ympäristö, esimerkiksi liikenneyhteydet. Kiinnostus vuokra-asumiseen on kasvanut, ja nykyään vuokra-asuntojen laatu on omistusasuntojen tasoa”, sanoo NCC:n hankekehitysjohtaja Janne Alho, joka vastaa Pukkilan kokonaisuudesta. 

Viihtyisässä ympäristössä ja laadukkaassa asunnossa halutaan asua pitkään. Tutusta yhteisöstä ei ole pakko luopua, vaikka elämäntilanne muuttuisi. 

”Jos tulee tarve isompaan asuntoon, seuraavan kodin voi löytää samasta korttelista”, Alho toteaa. 

NCC on perustanut Suomeen vähähiilisen ja resurssitehokkaan rakentamisen osaamiskeskuksen. 

”Haluamme olla edelläkävijä kestävässä rakentamisessa. Onkin ollut hienoa päästä kehittämään ja toteuttamaan yhdessä NREPin kanssa tiettävästi Suomen ensimmäistä LEED Platinum -ympäristösertifikaatin asuinrakennushanketta”, iloitsee NCC:n Länsi- Suomen toimialajohtaja Esa Lehmusvuori. 

Turun talousalue on viime vuosina merkittävästi kehittynyt ja kasvanut. 

”Turun, Tampereen ja Pääkaupunkiseudun muodostaman kasvukolmion väestönkasvu on kiihtynyt. Turun seudulla väkiluku kasvaa noin 2000-3000 asukkaan vuosivauhtia. Kasvavat kaupungit tarvitsevat laadukkaita vuokra-asuntoja tarjotakseen kodin tulevaisuuden tulijoille.” 

Tutustu tarkemmin: ncc.fi ja nrep.fi

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi