KEINOÄLY SIIVITTÄÄ VASTUULLISUUTEEN


Kestävä kehitys on sitä, että säästetään resursseja ja vähennetään hukkaa. Teknologia tulee avuksi, kun prosesseja ruuvataan toimimaan vastuullisuuden ehdoilla. Clever-järjestelmä on ainutlaatuinen suomalaisinnovaatio, joka virittää sisä- ja pientarvikelogistiikan huippuunsa ja skaalautuu vaivattomasti eri sovelluksiin ja kokoluokkiin. 

Rakennustyömaalle on toimitettu kontillinen kiinnitys- ja pientarvikkeita, pakattuna siinä järjestyksessä, kun niitä projektin edetessä tarvitaan. Tarvikehyllyistä työntekijä hakee tarvitsemansa laatikot rullahyllystä, joka on kalteva, joten taaempana olevat tavarat siirtyvät eteenpäin. Hyllyn takaosassa on optinen sensori, joka valvoo tavaran määrää. Kun sensori huomaa ennalta sovitun tilauspisteen alittuvan, se lähettää automaattisesti tilaussignaalin mobiiliyhteyden kautta toimittajan ERP-järjestelmään. Täydennystilaus generoituu ja Nurmijävellä, Ferrometalin logistiikassa tavarat kerätään ja lähetetään työmaalle. Täydennys on perillä seuraavana aamuna tai pikatoimituksena jopa samana päivänä ja rakennusurakka jatkuu saumattomasti ilman katkoja. 

”Meidän mielestämme kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat arjen tekoja eikä sanahelinää” 

Uraauurtavaa kehitystyötä 

Kaikki alkoi irtotavaraa sisältävistä muovisista ottolaatikoista ja kokoonpanoteollisuudesta. ”Teimme historiaa yli 10 vuotta sitten kun toimme Suomeen RFID-teknologiamme Kanban-järjestelmien yhteyteen”, Brandt muistelee. ”Lean-ajattelu ei ollut vielä silloin konkretisoitunut laajasti käytännön toiminnaksi Suomessa”. Teollisuudessa pien- ja kiinnitystarvikkeet muodostavat pääsääntöisesti hyvin pienen osan lopputuotteen arvosta, mutta usein niiden hallinnointiin menee suhteessa enemmän aikaa. 

Ennakoiva ja automatisoitu CleverBin hoitaa tilausrutiinin niin, että ihminen voi keskittyä omaan työhönsä. ”CleverBinin avulla on helppo ottaa tavoitteeksi esimerkiksi pientarvikevaraston arvon puolittaminen.”, Mika Brandt myhäilee. ”Tämä jos joku on kestävää kehitystä!” 

Vapautuvat resurssit voidaan ottaa vaikka tuotantokäyttöön, kun kenenkään ei tarvitse tarkkailla hyllyjä ja myös tilaa säästyy. 

Rajattomasti sovellusmahdollisuuksia 

Ferrometal on huomannut samanlaisia tarpeita muillakin toimialoilla ja esimerkiksi CleverStore -järjestelmä toimii myymälöissä. Siellä on todella tärkeää, että tavara ei pääse loppumaan sillä asiakkaat tarvitsevat tavaran heti eivätkä palaa, jos hyllypaikka on tyhjänä. Tähän voidaan varautua isojen varastojen avulla, mutta se ei ole optimaalista resurssien käyttöä. 

Brandt kertoo: ”Myymälöiden tarpeista olemme laajentaneet Clever-palveluratkaisua myös kappaletavaralle”. Myymälöissä tavara voi olla hyllyillä, display-telineissä, kuormalavoilla tai myös irtotavarana. Clever-järjestelmä pystyy valvomaan näitä kaikkia. Sama pätee sisälogistiikkaan esimerkiksi teollisuudessa. Sekin on usein pullonkaulana tehokkuudelle ja resurssien optimoinnille. Aikaa menee turhaan valvontatyöhön, tavaran haeskeluun sekä manuaaliseen tilausten hallinnointiin. Mahdolliset poikkeamat aiheuttavat runsaasti ylimääräistä työtä ja häiriöitä toimintaan.

Clever-järjestelmän kanssa ei olla riippuvaisia yhdestä toimittajasta vaan se lähettää tilaussignaalit halutulle tavarantoimittajalle. ”Käyttökohteita on rajattomasti – teollisuudessa sisälogistiikka ja kokoonpano, erilaiset vähittäisliikkeet, projektipuolella rakennustyömaat, asennusautot ja kontit sekä jopa sairaalat”, Brandt visioi. 

Jatkuvaa IoT-järjestelmien innovointia 

Mika Brandt kuvailee Ferrometalin toimintaa: Olemme ketterä toimija ja innovoimme jatkuvasti. Pääsemme toteuttamaan missiotamme, jos asiakkaamme prosessit ovat tehostuneet ja he voivat kehittää toimintaansa kestävällä tavalla. Vastuullisuus on mielestämme sitä, että voidaan saada aikaan enemmän samoista resursseista. 

Edellytys kaikelle tälle on ollut, että omat prosessimme on hiottu huippuunsa. Logistiikkamme on järjestelmäohjattu ja varastolla työskentelee pakkausrobotti. Varastoautomaatit tehostavat tuotteiden keräilyä. Tuotteet toimitetaan seuraavan aamun jakeluun kaikkialle Suomeen. IoT ja uusi teknologia ohjaavat tekemistä, mutta kaiken takana on vahva henkilökohtainen palvelu ja asiantuntemus. 

Clever-järjestelmä 
  • Suomalaisen Ferrometalin kehittämä IoT-sovellus pientarvikelogistiikan automatisointiin 
  • Toiminnallisuuden ytimessä on optinen sensori, joka tarkkailee tavaran määrää 
  • Täydennystilaus muodostuu automaattisesti, kun tilauspiste alittuu 
  • Järjestelmän etuja: kestävän kehityksen mukainen tehokkuus, nopeus ja ennakointi, lisääntynyt tarkkuus, varastoarvojen pienentäminen, tilan säästö ja hukan välttäminen, muunneltavuus eri toimintaympäristöihin, skaalautuvuus eri volyymeihin 

www.ferrometal.fi

Jaa tämä artikkeli


Työelämä