Kaustisen seutu luo maaseudulle uutta roolia


Uusiutuvan energian ja digitalisaation hyödyntäminen on myös tahdosta kiinni. Pelimannimusiikistaan tunnetulle Kaustisen seudulle on nousemassa Suomen suurin tuulivoimapuisto sekä Euroopan mittakaavassa merkittävä litiumkaivos. Valokuitu on pelittänyt seudulla jo viisitoista vuotta. 

Viiden kunnan, Kaustisen, Vetelin, Toholammin, Halsuan ja Lestijärven muodostama reilun 12000 asukkaan Kaustisen seutukunta huomioidaan varmasti lähitulevaisuudessa kansainvälisissä medioissa – ei vähiten mahdollisen UNESCOn ihmiskunnan aineettoman perinnön luetteloinnin myötä. Sen verran paljon alueella tapahtuu. ”Olemme osanneet ennakoida isompia muutoksia ja löytää uusia tapoja tehdä asioita. Digitalisaatioon seutu lähti 15 vuotta sitten etunojassa. Nyt meillä on kattava ja kehittyvä valokuituun perustuva tietoverkko, joka on lunastanut paikkansa erityisesti korona-ajan etätöissä”, kertoo Kaustisen seutukunnan kehittämisjohtaja Petri Jylhä. 

Energiamurros Kaustisen seudulla – tuulivoimaa, akkumineraaleja ja vetyä 

Kaustisen seutukunta muodostaa vetovoimaisen alueen erityisesti uusiutuvan energian osalta. ”Meille on nousemassa Suomen suurin tuulivoimakeskittymä yli 200 myllyn voimin. Lisäksi alueella on valmisteilla Euroopan merkittävin litiumkaivos. Potentiaalia on myös biometaanin tuotannossa ja lähitulevaisuudessa jopa biopohjaisen vedyn tuottamisessa”, sanoo seutukunnan projektipäällikkö Timo Pärkkä ja lisää: ”Olemme laatineet tiekarttaa vuoteen 2035 saakka. Maaseudun rooli monipuolistuu. Suomalainen maaseutu tulee olemaan keskeinen toimija uusiutuvan energian tuotannossa ja tietysti myös hyödyntämisessä.” 

Alueen tuulivoima- ja kaivoshankkeiden lähes kahden miljardin investoinnit ovat merkittävät koko Suomen mittakaavassa, puhumattakaan reilun 12 000 asukkaan seutukunnasta. ”Valmisteilla oleva tuulivoima vastaa jopa 10 % Suomeen 2030 mennessä rakentuvasta tuulivoimakapasiteetista. Lähitulevaisuudessa alueelta louhittava litiummalmi puolestaan riittää yli 200 000 sähköauton akun vuosituotantoon”, Pärkkä täydentää vihreän siirtymän kärkihankkeiden lukuja. 

Yrittäminen, muutoskyky ja ennakkoluulottomuus – nämä kuvaukset sopivat Kaustisen seudulle. ”Tulevat suurinvestoinnit tarvitsevat uudenlaista osaamista ja uusia osaajia. Tiedostamme muuttuvan toimintaympäristön sekä yritysten tarpeet ja tuemme yrityksiämme kehittämiseen liittyvissä haasteissa. Toteutimme ensimmäisen tuulivoima-asentajakoulutuksen jo kymmenen vuotta sitten. Haluamme tulevaisuudessa toteuttaa alueelle tuulivoiman osaamiskeskuksen virtuaalisine oppimisympäristöineen. Maaseutu on mahdollisuus ja näköalaikkuna tulevaisuuteen”, summaa Kaustisen seutukunnan yrityskehittäjä Jarmo Finnilä. 

Tutustu tarkemmin: www.kaustisenseutu.fi

Jaa tämä artikkeli


Elinvoimainen Suomi