Asiantuntija: Työtilat muuttuvat, ihminen ei


Työtilat ovat muuttuneet viime vuosina paljon. Muutos on kuormittanut henkisesti ja fyysisesti erilaissa toimistotehtävissä työtä tekevien ihmisten jaksamista. Olen nähnyt muutoksen läheltä 15 vuoden aikana myynnin esimiestehtävissä. Urani alussa työ tehtiin omissa huoneissa, missä tekemiselle oli rauha ja keskittyminen oli helppoa. Tiimiytyminen ja yhdessä tekeminen oli kuitenkin vähäistä. Jokainen paini ongelmiensa kanssa yksin ja asioiden jakaminen oli vaikeaa. Muutos avokonttoreihin oli monelle shokki. Vaikka muutos oli ennen kaikkea fyysisesti suuri, olivat sen vaikutukset myös henkiselle puolelle merkittäviä.

Monet tutkimukset kertovat avokonttoreiden haittavaikutuksista. Ehkä juuri siksi erilaiset monitoimitilat ovat yleistyneet. Osa avokonttoreista on muutettu monitoimitiloiksi, missä löytyy niin sohvaryhmää kuin erillisiä työpisteitä. Näiden lisäksi työhön keskittymisen tukena ovat erilaiset äänieristetyt työtilat sekä vastamelukuulokkeet.

Oli tila sitten avokonttori tai monitoimitila, on ehdottoman tärkeää, että sieltä löytyy äänieristettyjä tiloja, missä voi hoitaa omia tehtäviään ja puheluitaan rauhassa. Nykyisellä toimistollani on toistaiseksi yksi Frameryn äänieristetty tila. Framery on jatkuvassa käytössä pitkin päivää, joten useammalle on selvästi tarvetta.

Kati Haikola-Mehtälä
Toinen Toimisto Oy, Perustaja & Toimitusjohtaja

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Työelämä