Kasvu lähtee kulttuurista!


Jokainen maanviljelijä sen tietää. Jos haluaa hyvän sadon, ei riitä että paiskii kovasti töitä, eikä että kastelee ahkerasti, eikä että on kovasti äheltämässä, kun on elonkorjuun aika. Jos maaperä ei ole siinä kunnossa, että se voi tukea kasvua ja satoa, niin tulos on silti kehno.

Ihmeellistä kyllä maailmassa on vielä yritysjohtajia, jotka eivät ole sisäistäneet tätä yksinkertaista totuutta. He järjestävät tempauksia, huutavat kasvun perään ja odottavat innokkaina kvartaalin tilinpäätöstä, mutta jättävät huomattavan vähälle huomiolle sitä kulttuuria, josta kasvu kumpuaa.

Jokainen yritys ja jokainen organisaatio sisältää potentiaalin kasvuun. Tämä potentiaali on niissä ideoissa, joita organisaatiolla on, ja siinä kyvyssä tehdä, joka organisaation yksilöissä lepää. Turhan usein tästä voimavarasta käytetään vain pieni osa. Vain tietyt, luoviksi nähdyt, saavat ideoilleen vastakaikua. Vain eräät, kyvykkäiksi kruunatut, saavat hyödyntää kaikki voimavaransa.

Jos yritys haluaa kasvua, ei tätä luoda vain ruuveja kiristämällä, aivan kuten sato ei sadattelemalla suurene. Päinvastoin, on alettava maaperästä, siitä että kulttuuri saadaan kuntoon ja kokonaisuudessa käyttöön.

Alf Rehn, professori, SDU &
Niclas Lindgren, toimitusjohtaja, Renesans

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Bisnes