Kalastonhoitomaksun aika on nyt Älä narraa kalakavereita, narraa kalaa


Mitä suomalainen tekee kriisin iskiessä? Lähtee ehkä järven selälle rauhoittumaan. Ottaa mukaansa kalastusvehkeet ja katselee ympärillä hiljenevää iltaa. Siinä tyyntyy levontonkin mieli ja kotiin on kiva palata, kun kainalossa on itsenostettua syötävää. 

Mielikuva ei ole tuulesta temmattu. Viimeksi keväällä 2020, kun korona riepotteli maailmaa ja mielenrauhaa, Suomen kalastonhoitomaksujen määrässä tehtiin uusi ennätys. Maksujen määrä kipusi lainsäädännön muutoksen jälkeen ensimmäistä kertaa 290 000 kappaleeseen. Viime vuonnakin kalastonhoitomaksuja lunastettiin 270 000 kappaletta. 

”Kalastaminen on erittäin suosittu suomalainen lähiharrastus. Meistä lähes 1,5 miljoonaa kalastaa, ja lähes jokainen asuu kohtuumatkan päässä kalavedestä”, Metsähallituksen erikoissuunnittelija Joel Heino kertoo. 

Lisäksi kalan narraus vetoaa kaikenikäisiin, lapsista senioreihin, ja se kiehtoo myös naisia. Lisävauhtia harrastuksen tasa-arvoistamiseen on haettu esimerkiksi Mimmit kalastaa -kampanjasta. 

”On selvää, että mielikuva kalastajasta keski-ikäisenä miehenä, joka nostaa haukea, on vanhentunut. Kalan pyytäminen on koko kansan laji”. 

Kalalle ei voi kuitenkaan kukaan meistä lähteä ilman, että kalastonhoitomaksu on suoritettu. Se on kalastuslain velvoittama maksu, joka koskee kaikkia 18-64-vuotiaita, jotka kalastavat muilla tavoilla kuin pilkillä, ongella tai silakkalitkalla. Kalastonhoitomaksu on 45 euron suuruinen per vuosi, mutta luvan voi hankkia myös lyhyemmäksi ajaksi. 

Maksulla rahoitetaan kalakantojen hoitoa, kalastuksen valvontaa ja erilaisia vapaa-ajan kalastuksen kehittämishankkeita. Ne ovat toimia, jotka mahdollistavat myös kestävän kalastuspolitiikan ja takaavat lajin säilymisen elinvoimaisena myös seuraavalle sukupolvelle. 

”Kalastonhoitomaksujen tukemana on muun muassa edistetty luontaisen vaellussiian lisääntymistä Eurajoella, järjestetty koululaisten kalastustapahtumia ympäri Suomen ja viety Kuopiossa bussillinen aloittelijoita pakkasyöhön otsalamppuineen pilkille”, Heino tarkentaa. 

Kalastonhoitomaksu: 

  • Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. 
  • Kalastonhoitomaksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen lähes koko maassa. 
  • Kalalle saa tulla mukaan vaikka soutumieheksi myös ilman kalastonhoitomaksua. 
  • Kalastonhoitomaksu perustuu kalastuslakiin. 
  • Kalastonhoitomaksu on 45 euroa per vuosi, mutta luvan voi hankkia myös vuotta lyhyemmäksi ajaksi. 
  • Maksutosite tai kalastuskortti pitää ottaa mukaan aina kalalle lähtiessä. 

Vapaa-ajankalastaminen tuo iloa kaikille – mutta vasta kun lainvelvoittama kalastonhoitomaksu on suoritettu. Käy hoitamassa omasi: www.eraluvat.fi 

Jaa tämä artikkeli


Lifestyle Matkailu Vapaa-aika