Kaakonkulmalta kansainvälisille markkinoille – lopputulos on valmis kokonaisuus


“Metallialan kokonaisvaltainen osaaminen” on ytimekäs lause, jota Premekon Oy:n toimitusjohtaja Mikko Pölkki ja myyntipäällikkö Jussi Tiippana ovat mieluusti yritysesittelyissä käyttäneet. Viime vuosina markkinointipuheita on tarvittu yhä harvemmin: joutsenolainen, teräs- ja alumiinirakenteisiin hoitotasoihin, portaisiin, porrastorneihin, tikkaisiin, kaiteisiin sekä koneturvatuotteisiin erikoistunut yritys on tehdyn työn kautta tullut tutuksi; referenssit kertovat ainutlaatuisesta osaamisesta.

Teknisen kehityksen kärjessä

Premekonin tarina lähti Mikko Pölkin mukaan nousukiitoon vuonna 2016. “Kasvuloikka oli huikea, pelkästään Metsä Groupin biotuotetehtaan toimitus oli yli tuhat tonnia, hän sanoo ja kohdistaa kiitoksen tuolloin rakenteilla olleen Äänekosken sellutehtaan projektiorganisaatiolle. Uusinta teknologiaa edustanut rakennushanke otti omakseen niin ikään uuden, kokonaisvaltaiseen toimitukseen suuntaavan ajattelumallin myös laitoksen laitteistojen hoitotasojen, porrastornien ja niihin liittyvien detaljirakenteiden osalta.”

Suomen tähän asti suurin metsäteollisuuden investointi pönkitti Premekonin matkaa maailmalle ja antoi loistavan referenssin. Samaan aikaan myös muut olemassa olleet kumppanuudet syvenivät, ja uusia asiakkuuksia syntyi.

Premekonin asiakaskunta on pääosin maailmalla. “Yhdysvallat, Kiina, Espanja, Ruotsi, Norja”, Pölkki ja Tiippana luettelevat kohdemaita. “Paikkakuntakeskeisyydestä meitä ei voi syyttää, vaikka tuotteet pääosin menevät asiakkaille päämiesten kautta.”

Lappeenrannan itänurkassa sijaitseva Joutseno on monen toimialan näkökulmasta syrjäistä seutua. “Kaikkialle on täältä pitkä matka”, miehet myöntävät. Harmitukseen ei kuitenkaan ole mitään aihetta, eikä matkapäiviä lasketa: yrittäjäystävällinen kaakonkulma on tunnetusti teknisen kehityksen kärkeä. Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto tuottaa tekijöitä, joita Premekonin kaltainen tekniikkaa ja teknisiä konstruktioita hyödyntävä yritys tarvitsee.

“Melkein kaikilla hallinnossa ja suunnittelussa on LUT-tausta, asennuspuoli on aitoa manpoweria”, Pölkki ja Tiippana sanovat ja huomauttavat, että uusille osaajille on aina ovi auki.

Suunnittelusta suoraan valmistukseen

Premekonin valttikortti maailman markkinoilla on toimintamalli, joka poikkeaa tyystin perinteisestä. “Kokonaistoimitus sisältää mitoituksen, suunnittelun, valmistuksen ja tarvittaessa myös asennuksen. Ratkaisu on asiakkaan näkökulmasta vaivaton ja kustannustehokas”, Pölkki sanoo.

Hän toteaa, että paketti on käytännössä aina asiakaskohtainen, eikä valmistusta käytännössä ole mahdollista millään tapaa tuotteistaa tai sarjoittaa. Pölkki viittaa yliopiston kanssa tehtävään tiiviiseen kehitysyhteistyöhön. “Suunnittelussa käytetään 3D-ohjelmistoja. Yksittäisistä kappaleista ja detaljeihin perustuvista ratkaisuista huolimatta rakenteen sisällä on Premekonin omia, rakenteellisia ja materiaalin käyttöön liittyviä innovaatioita, jotka osaltaan nostavat lopputuotteen omaan luokkaansa”, hän sanoo.

“Merkittävintä prosessissa on, että parametriset mallinnukset menevät mahdollisimman vähäisellä paperityöllä suoraan valmistukseen. Hoitotasot ja portaat ovat valmiita kokonaisuuksia, joissa on otettu huomioon eri teollisuusympäristöjen erikoisvaatimukset.”

Metalliala on kansainvälisesti tarkkaan säädelty ala ja esimerkiksi hoitosiltastandardit ovat äärimmäisen tiukkoja. Kyse on aina ja kaikessa ensisijaisesti henkilöturvallisuudesta, joten vastaan ei ole Pölkin ja Tiippanan mukaan väittämistä. ”Mielenkiintoista on, että kansalliset ja maakohtaiset standardit voivat olla yleisiä säännöksiä monin verroin ankarammat. Myös arkkitehtuurin ja teollisen muotoilun ymmärrys, osaaminen ja vaateet ovat entistä enemmän arvossaan. Maan tapojen mukaan mennään”, miehet sanovat ja muistelevat hymyssä suin kulttuurisia ja kansallisia eroja, joihin työssään ovat joskus törmänneet. ”Ainakin kerran on porrastornin asennuksessa pitänyt ottaa huomioon myös Feng shui.”

www.premekon.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Teollisuus