Jyväskylä ideoi Suomen ensimmäistä kierrätyskauppakeskusta


Jos Jyväskylän kaupungin ja yliopisto-opiskelijoiden suunnitelmat toteutuvat, keskustaan voisi nousta Suomen ensimmäinen kestävän kehityksen kauppakeskus. 

Jyväskylän yliopiston neljä opiskelijaa sai poikkeuksellisen tehtävänannon keväällä 2021. Pirita Katajamäki, Jonna Mujunen, Hannele Oikari ja Miia Perälä osallistuivat työelämäkurssille, jonka myötä Jyväskylän kaupunki pyysi heitä ideoimaan jotain aivan uutta. 

”Meitä pyydettiin luomaan ydinkeskustaan second hand -kauppakeskus”, yhteiskuntapolitiikkaa opiskeleva Katajamäki kertoo. 

Nelikko aloitti benchmarkkauksella: selvitti, millaisia vastuullisia kauppakeskuksia maailmalla on.

”Tärkein esimerkki löytyi Ruotsin Eskilstunasta ReTuna-kierrätyskauppakeskuksesta. Mallia voisi soveltaa Jyväskylään”, viestinnän opiskelija Mujunen pohtii. 

ReTunassa myydään kierrätettyjä tavaroita, joista osa on jatkojalostettu. Keskukseen voi tuoda tuunattavaa tai korjattavaa ja siellä järjestetään kestävään kehitykseen liittyviä tapahtumia, työpajoja ja koulutusta. 

”Toisin kuin Eskilstunassa Jyväskylässä kauppakeskus tulisi keskustaan. Kestävän kuluttamisen tulee olla ihmisille mahdollisimman helppoa”, biologiaa opiskeleva Perälä sanoo. 

Nelikko löysi Jyväskylästä yllättävän monia yrityksiä, joiden toimintaan kestävä kehitys kuuluu. Seuraava vaihe olisi luoda kontaktit heihin. 

”Suunnitelmassamme on useita vaihtoehtoja, joista kaupunki voi ottaa mieleisensä roolin. Julkinen taho voisi toimia alussa tukena ja olla liikkeelle paneva voima. Sen jälkeen keskus jatkaisi itsenäisesti”, rakennusinsinööri ja toimintaterapiaa opiskeleva Oikari toteaa. 

Kauppakeskuksen idea sisältyy Jyväskylän kaupungin vetämään valtakunnalliseen ydinkeskustojen kehittämisprojektiin. 

”Jyväskylän lisäksi verkostoon kuuluvat Oulu, Lahti, Kuopio, Lappeenranta ja Kouvola”, kertoo projektipäällikkö Janne Viitamies. 

Kaupungit kehittävät ydinkeskustaansa käytännön toimin yhdessä. 

”Kaupunkien keskustoissa on kaikkialla samat ongelmat – ja samat vahvuudet. Ydinkeskustan investoinneilla edistämme digivihreää siirtymää, yrittäjyyttä ja osallisuutta”, Viitamies sanoo. 

Tiedustelut janne.viitamies@jyvaskyla.fi | 050 477 1511 

Jaa tämä artikkeli


Kaupan Alan Tulevaisuus