Jotain rajaa ihanana olemiseen


On ihanaa olla ihana ja kun kaikki on ihanaa, arki, kukkaset, sää ja varpaankynnetkin. Ihanuudesta voi kuitenkin tulla se perhonen, jota ei koskaan saa kiinni, jos ei pysähdy pohtimaan, mitä se oikeastaan tarkoittaa ja miksi tässä pitäisi nyt niin ihanana olla. Mitä tai ketä varten? Ettei vaan joutuisi toteamaan, että elämä oli kyllä oikeastaan aika ihanaa, mutta harmikseni huomasin sen liian myöhään.

Life Coach Academyn koulutusjohtaja Auli Hedman suunnitteli valmennuksen, jossa voit tarkistella suhdettasi ihanuuteen ja tehdä suunnitelman, miten toteutat ihanana olemista kohtuullisesti.

1. Määrittele sana ihana. Mitä sana sinulle tarkoittaa? Tunnetko ihania ihmisiä? Mikä on heidän ihanuutensa? Milloin olet tuntenut itsesi ihanaksi? Mitä tekijöitä tunnistat? Miten voisit luoda ihanuutta elämääsi lisää?

2. Määrittele rajat, mikä määrä ihanuutta riittää ja paljonko annat sille energiaa. Esim. minimalismi: kun pukeutuminen on yksinkertaista, sen toteuttamiseen ei mene niin paljon aikaa.

3. Ihanana oleminen on myös fysiologiaa: nuku, liiku ja syö niin, että kehollasi on mahdollisuus tuottaa hyvän olon hormoneita.

4. Ihanuutta kauneudesta. On luontaista nauttia kauneudesta: luonnon, ympäristön, kodin, vaatteiden, ihmistenkin kauneudesta. Millaisesta kauneudesta nautit ja miten soisit sitä lisää?

5. Ihanuutta inhimillisyydestä. Ethän lähde mukaan harhaan, että ollaksesi ihana, sinun tulee näyttää ja kuulostaa aina vain ihanalta. Tunteiden ja tarpeiden tiedostaminen ja sanoittaminen, vaikka ne eivät olisikaan myötäkarvassa muiden kanssa, ovat tärkeitä taitoja matkalla ihanaan oloon. Olet hurmaava myös ikävien tunteiden vallatessa, kiukkuisena, hikisenä, väsyneenä ja pettyneenä. Tunnista tunteesi ja tiedosta, mistä tarpeesta ne kertovat: tarvitko lepoa, turvaa, ruokaa, ymmärrystä vai iloa? Ymmärrä itseäsi, tarpeesi ovat luonnollisia, eikä sinussa ole mitään vikaa.

6. Ihanuutta suvaitsevaisuudesta. On helppoa olla samanhenkisten ihmisten kanssa, joiden kanssa kaikki sujuu kuin tanssi, ajattelemme samalla lailla, olemme synkassa kaikin tavoin. Mutta se ei ole realistista. Petymme, jos odotuksemme ihmisistä ovat kohtuuttomat, joten höllätään vähän! Sinulla on oikeus mielipiteisiisi, oikeus huolehtia tarpeistasi ja toteuttaa itseäsi, oikeus loukkaamattomuuteen, mutta niin on muillakin. Tiedätkö ihmisiä, jotka osaavat suhtautua hyväksyvästi toisiin ihmisiin? Miten he sen tekevät? Mikä auttaisi sinua hyväksymään muut sellaisinaan? Mitä hyötyä sitä voisi olla?

7. Miten jalkautat oivalluksesi arkeen? Millaiselta kalenterisi näyttää, kun sinne on luotu olosuhteet ihanuudelle? Mitä lisäät, mitä poistat? Miten varaudut haasteisiin? Miten seuraat toteutumista?

8. Count your blessings! Kiitollinen elämän asenne on ihanuuden kokemisen supertaito.

Lisätietoja www.lifecoachacademy.fi

 

Jaa tämä artikkeli


Hyvinvointi