Jokainen vanhempi on oikeutettu hengähdystaukoon lapsiperhearjesta


Vanhemman ei tarvitse olla uupunut tai ongelmissa, jotta apua voi pyytää. PikkuHelppi on kehitetty tarjoamaan nopeita ratkaisuja arjen askareista selviytymiseen.

 

Kaikilla vanhemmilla ei ole turvaverkkoja eikä mahdollisuutta ostaa lastenhoitoapua. Ratkaisun tilanteeseen tarjoaa maksuton PikkuHelppi. ”Muutama tunti rauhallista omaa aikaa aamupäivällä tuntuu luksukselta”, kertoo PikkuHelpin kautta lastenhoitoapua saanut Anne Suominen. Suomisen perheeseen kuuluvat hänen lisäkseen puoliso sekä kuukauden ikäinen ja 3,5-vuotias lapsi.

PikkuHelpin työntekijät leikittävät ja ulkoiluttavat 3,5-vuotiasta lasta pari tuntia. Lapset tullaan hakemaan kotoa ja palautetaan sinne esimerkiksi ulkoilun jälkeen. Lasten on ollut helppo lähteä ulkoilemaan seurakunnan perhekerhoista tuttujen työntekijöiden kanssa. ”Kun esikoinen ei vielä ollut päiväkodissa, oli ihanaa välillä saada hetki omaa aikaa ihan vaan nukkumiseen tai kotitöiden tekemiseen.

Käytin palvelua varsinkin viime talvena, kun korona sulki seurakuntien perhekerhot”, Suominen kertoo. PikkuHelpin kaltaisen matalan kynnyksen avun psykologinen vaikutus jaksamiseen voi olla suuri. Lapsiperheen ei tarvitse kokea olevansa jaksamisen äärirajoilla tai perustella avuntarvetta. ”Joku välittää ja haluaa auttaa. Olkoonkin että palkan eteen. Jo se, että tällaista palvelua on tarjolla, antaa sen mielikuvan, että en ole yksin.” ”PikkuHelppi oli minulle nimensä veroista. Ei elämää muuttavaa, mutta pientä apua arjen keskelle”, Suominen sanoo. Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan lastenohjaaja Suvi-Anna Kärkösen tiimin kullakin työntekijällä on keskimäärin kerran viikossa PikkuHelppi-keikka, joka kestää noin kaksi tuntia. Keikoilla voidaan tarjota lastenhoitoapua, juttuseuraa ja saattoapua esimerkiksi päiväkotiin.

Palveluun eivät kuulu siivous, ruuanlaitto tai kotityöt. Kärkönen kertoo, että palvelua tarjotaan perheille matalalla kynnyksellä. ”Ei tarvitse olla uupunut tai ongelmissa. Emme kysele, mihin vanhempi oman aikansa käyttää, eikä hänen tarvitse kuulua kirkkoon palveluamme saadakseen. Palkan lisäksi työstä saa valtavan hyvän mielen, kun näkee miten suuri merkitys pienelläkin avulla on lapsiperheen aikuisille”, Kärkönen sanoo. PikkuHelppi on kehitetty Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä, josta se on lähtenyt leviämään muihin seurakuntiin.

Tällä hetkellä palvelu toimii noin 30 seurakunnan alueella. Lasten ja nuorten keskus kehittää PikkuHelppiä ja muita toimintamalleja lapsiperheiden arjen tukeen. Lapsiperheet muuttavat paljon. Usein perheellä ei ole tukiverkkoja uudella kotipaikkakunnalla. Yhden vanhemman perheessä voi olla paljon kuormitusta, jolloin pienikin apu voi olla merkittävää.

”Kahden kulttuurin lapsiperheen vanhemmista toinen saattaa jäädä kotiin yksin lapsen kanssa vieraan kielen vuoksi. PikkuHelpin työntekijä voi auttaa ja ohjata lähialueen avoimiin kohtaamispaikkoihin tapaamaan muita aikuisia ja lapsia”, Lasten ja nuorten keskuksen Perheystävä-hankkeen työntekijä Hanna Rajalin sanoo. Palvelun työntekijät ovat kaikkia lapsiperheitä varten. ”Voisimme jo unohtaa yksinpärjäämisen eetoksen ja pyytää, antaa ja saada apua ihan arkisesti ja luontevasti”, Rajalin lisää.

Kaverisovellus tuo helpotusta vanhempien yksinäisyyteen

Kaverisovellus.fi on maksuton sovellus aikuisille, jotka kaipaavat elämäänsä ystäviä. Sovellus on apuna myös vanhemmille, jotka kokevat yksinäisyyttä esimerkiksi vauva-arjessa tai asuvat uudella paikkakunnalla. Kaverisovelluksen avulla vanhemmat voivat löytää itselleen ja lapsilleen seuraa asuinpaikkakunnaltaan esimerkiksi hiekkalaatikolle, kävelylle tai kahville. Sovelluksen on kehittänyt start up -yritys Superlaiffi oy. Mukana kehityksessä on ollut lisäksi Lasten ja nuorten keskuksen Perheystävä-toiminta, Porvoon suomalainen seurakunta sekä muita järjestöjä. Voit ladata Kaverisovelluksen mobiililaitteeseen osoitteesta app.kaverisovellus.fi.

Teksti: Miro Friman

Jaa tämä artikkeli


Hyvinvoiva Suomi