Johtaminen on luottamuspääoman rakentamista


Työturvallisuuslain mukaan työnantaja on velvollinen huolehtimaan työntekijän turvallisuudesta ja terveydestä. Kokemukseni mukaan työpaikan ongelmat lisääntyvät, jos paikalle jämähtäneeseen tilaan yhdistyy ulkoinen epävarmuus ja merkittävä muutostarve. Digitaalisuus haastaa meidät kaikki muuttumaan. Tämä merkitsee luottamuspääoman punnitsemista. Jos sitä ei ole, on muutosten edistäminen tuskallisen hidasta.

Luottamuspääomahaasteen ydin on pitkäaikainen. Se kertyy oikeudenmukaisista ja positiivisista johtamisteoista. Samalla tiedostaen, että pienetkin negatiiviset liikkeet voivat murentaa vuosien työn. Muutoksen johtamisen kannalta tämä merkitsee tulevaisuuden rakentamista jo eilen. Tarvitaan pitkäjänteistä ja kärsivällistä kehittämisotetta inhimillisen potentiaalin vapauttamiseksi ja luottamuspääoman kasvattamiseksi.

Jos työyhteisön henki on vahvaa ja sen nykytilahaasteet ja visio ovat yhteisesti jaetussa, luottamuksellisessa balanssissa, muutoksiin liittyvät karikot voidaan välttää. Tällöin työyhteisön kilpailukyky parantuu jatkuvana virtana, koska on löydetty tie onnistua tiiminä. Tämä pätee etenkin kykyyn oppia vaikeista tilanteissa. Kun pohja avoimelle dialogille ja yhteiselle ymmärrykselle on luotu, parempi tulevaisuus onkin jo täällä.

Antti Koivula
Työterveyslaitoksen Pääjohtaja

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Hyvinvointi Kauneus ja terveys Terveys