Järvenpään Citymarketissa palvellaan faneja


Maailman parhaan ruokakaupan, Järvenpään K-Citymarketin, yhteyteen on rakennettu huippupizzeria ja oma sushitehdas. Kauppias Markku Hautala uskoo, että ruokakauppa voi olla paikka, jota asiakkaat suorastaan fanittavat. 

Kauppias Markku Hautalaa ei ole pelottanut laittaa rimaa tarpeeksi ylös, ei edes korkeushyppyaikoinaan. ”Hyväksi korkeushyppääjäksi ei tulla, jos riman pudottaminen lannistaa.” 

Maailman parasta korkeushyppääjää Hautalasta ei tullut, mutta huippu-urheilijan intensiteetillä hän veti Järvenpään Citymarketin maailman parhaaksi ruokakaupaksi. ”Eikä kyseessä ole mikään mielipide tai markkinointitermi, vaan 900 kilpailijan joukosta tiukkojen kriteerien perusteella saavutettu voitto”, Hautala täsmentää. 

Tiimityötä, laajempaa tiimityötä ja hurja määrä tutkimusta 

Kansainvälisen IGD-järjestön kilpailussa maailman parhaan ruokakaupan 2019 tittelin saavuttaminen oli maratonsarjojen tulos. ”Hurja määrä työtunteja ja pitkäjänteistä tiimityötä. Enkä tiimillä tarkoita vain kaupan omaa väkeä vaan lukuisaa joukkoa huippuammattilaisia kuten suunnittelijoita, Aalto yliopiston tutkijoita ja rakentajina paikallisia rakennus- ja lvi-alan yrittäjiä”, myös vuoden järvenpääläiseksi valittu Hautala painottaa. 

Hän on itsekin harrastanut paljon kenttätutkimusta. ”Maailman parhaiden hotellien johtajia haastattelemalla aloin ymmärtää, mitä oikeasti hyvä palvelukokemus tarkoittaa”, hän vahvistaa. 

Hautalalla on suomalaisista poikkeava ominaisuus: hän osaa ylpeästi nauttia ainutlaatuisesta voitosta – toki työn merkeissä ja tähtäin jo astetta korkeammalla. ”Kyllähän tällaisen Oscar-voiton pokkaaminen oli hienoa, ei siitä mihinkään päästä. Sen jälkeen asiakasmäärät kasvoivat yli 50 %, turistiryhmiä lappaa sisälle ja suorituspaineet kasvoivat. Uudistimmekin huhtikuussa maitokaapin, tietenkin tähtäimenä tehdä siitäkin maailman paras. Voitto oli meille hyvää alkusoittoa!” 

Hautalalla on kolme tärkeää ominaisuutta, jotka siivittivät hänet voittajajoukkueen kapteeniksi – ja hän tunnistaa nämä seikat itsessään. ”Ykkösenä on intohimo asiakkaille tehtävään työhön, intohimo rakentaa Järvenpäästä Suomen paras kaupunki asua ja tehdä sinne maailman paras kauppa. Toiseksi, en usko, että kaikki tieto asuu meissä vaan haemme koko ajan maailmalta lisää tutkittua tietoa, jotta lopputulos on isompi kuin me. Kolmanneksi, uskallan jakaa valtaa osastoille, hankintoja myöten.” 

Hautala korostaa, että myös epäonnistumisista pitää osata nauttia. ”Mokat kuuluvat tähän juttuun! Niin opitaan lisää.” 

Jatkuvaa kehittämistä, vähittäiskauppakulttuuria muuttaen 

Vaikka Hautala korostaa aivan oikein asiakkaiden merkitystä, hän uskaltaa kuitenkin sanoa ääneen myös erään tärkeän seikan. ”Eivät asiakkaat ole osanneet vaatia tänne paikan päällä valmistettuja susheja, artesaanijäätelöä, ananaksen kuorimislaitetta, uudenlaista juomaosastoa tai aitoa pizzeriaa. Toimme nämä tuulet maailmalta, toki asiakkaille tehden!” 

Uusin luomus, marketin yhteydessä oleva Napolilainen pizzeria, syntyi puolen vuoden intensiivisen tutkimuksen, opettelun, virheistä oppimisen, treenin ja kokeilun kautta. ”Laatu edellä on mentävä aina ja kehittymisen on oltava jatkuvaa.” 

Pizzeria on osa isompaa mullistusta ja innovaatiota, joka on tarkoitus julkaista kesällä. ”Olemme todella innoissamme, tällaista ei ole Suomessa nähty”, jatkaa Markku. 

Järvenpään K-Citymarketin menestystä kopioidaan laajasti nyt muualla. ”Hyvä niin. Mutta meillä on aito originaali. Me olemme rakentaneet konsepteja ja samalla muuttaneet koko vähittäiskaupan kulttuuria. Meillä ei käykään enää vain asiakkaita, vaan faneja.” 

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi