Järkälemäinen saneerausprojekti kohentaa myös yhteisöllisyyttä


Turun Hepokulta on Suomen suurin korjausrakentamisen projekti. Sen toteuttamiseksi on synnytetty uusi yhteistyöpohjainen toimintatapa, josta kannattaa ammentaa oppia. 

Yleensä jo taloyhtiön putkiremontti saa asukkaat kuumenemaan, isännöitsijän tuskastumaan riittämättömien rahoitusvakuuksien kanssa ja saneeraajat painimaan kommunikaatiokatkosten tuomien lisätöiden kanssa. Entäpä, kun kuvioon lisätään linjasaneerauksen lisäksi lämmitysjärjestelmän vaihto kaukolämmöstä maalämpöön jäähdytyksineen, märkätilojen, porraskäytävien ja kellaritilojen uusiminen sekä täydellinen julkisivuremontti? Eikä kyseessä ole yksi vaan seisemän suurta taloyhtiötä, jossa on 26 kerrostaloa, yhteensä tuhat asuntoa. Ja vakuuksia pitäisi löytyä 60 miljoonan euron rahoitukselle. 

”Hepokulta on Suomen suurin korjausrakentamisen projekti. Olemme luoneet sellaiset yhteistyöpuitteet, että se onnistuu”, vakuuttavat Korjauspartnerit Oy:n Jussi Roine ja Jussi Eronen. 

Miten ihmeessä tällaisen mittakaavan projekti on onnistuttu käynnistämään? ”Mittava kokemus myös suunnittelusta, parivuotinen taustatyö, erittäin avoin yhteistyön tahtotila, neuvottelijan ja välittäjän roolissa toimiminen sekä laajat yhteistyöverkostot”, miehet listaavat. 

Asukkaat ja saneeraajat jatkuvassa vuorovaikutuksessa KP:n välityksellä 

”Kyse on siitä, että olemme saaneet seitsemän taloyhtiötä puhaltamaan yhteen hiileen. Lisäksi teimme kokonaisvaltaisen ratkaisun, joka kattaa kaikki projektin vaiheet ja toiminnot. Me toimimme kapellimestareina. Näin kustannukset pienenevät, rahoitus on helpompi saada ja toteutus sujuu jouhevammin. Mitä tulee vakuuksiin, rahoittajat ymmärtävät näin massiivisen saneerauksen nostavan koko alueen arvoa, ei vähiten maalämpöpanostuksen myötä”, Roine sanoo. ”Vakuuksien saantiin vaikutti myös se, että esitimme ylläpitosuunnitelman. Tässä ei ole kyse vain isosta kertarykäyksestä vaan elinkaariajattelusta”, Eronen lisää. 

Ainutlaatuisen hankkeesta tekee myös se, että kaikille mukana oleville tahoille on järjestetty yhteinen hankkeen tavoitteita tukeva koulutus- ja kehitysohjelma. Keskeisimpinä yhteistyökumppaneina tässä ovat MIF ja Turun oppisopimustoimisto. Tämän lisäksi Korjauspartnerit on järjestänyt toimijoille mm. viikoittaisia palavereita sekä tukenut asukkaita. ”Parhaimmillaan yhteisöllisyyttä voi tukea niin, että alueen lapsiperhe pääsee vaihtamaan eläkeläispariskunnan kanssa vastaremontoituja asuntoja päittäin. Näin rahoitusvastikekaan ei muodostu ikäihmisille ongelmaksi ja tuttu kotialue säilyy”, Eronen vinkkaa. 

Korjauspartnereiden uuden tuulen viestintää edustava Joonas Vesaaja painottaa viestinnän avoimuuden ja jatkuvuuden tärkeyttä. ”Hepokulta on laajamittaisen saneerauksen suunnannäyttäjä, joka haluaa kehittää koko alaa ja olla lähiöiden ja ihmisten asialla”, hän kiteyttää. 

korjauspartnerit.fi

Jaa tämä artikkeli


Infrastruktuuri Rakentaminen 2021