JAMK edistää elintarvike- ja matkailuyritysten kansainvälistymistä


JAMKin projektiasiantuntija ja hankevetäjä Suvi-Tuulia Leinosen mukaan kyseessä on kaksiosainen hanke. Vientivalmiuksien kehittäminen Saksan markkinoille IGW2019-aktivointihankkeessa järjestettiin työpajoja, joissa yritykset pääsivät verkostoitumaan ja kehittämään vienti- ja kansainvälistymisosaamistaan. Yrityksiä valmisteltiin myös osallistumaan Berliinissä tammikuussa pidetyille Internationale Grüne Woche – ruokamessuille. Varsinainen messuosallistuminen järjestyi kahden yritysryhmähankeen myötä.

“Yritysryhmissä oli yhteensä 15 yritystä. 12 niistä lähti messuille tekemään itseään tunnetuksi, solmimaan yhteistyökontakteja sekä tekemään koemarkkinointia ja tuotetestausta. Messuilla yrityksiä avustivat JAMKin kestävän gastronomian ja liiketoiminnan opiskelijat”, Leinonen kertoo.

Yrityksille räätälöitiin myös palvelukokonaisuuksia, jotka auttoivat niitä etenemään vientiponnisteluissaan. Jyväskyläläisen, hamppuelintarvikkeita valmistavan Suomen Hampputuotteet Oy:n yrittäjä Jaakko Myllyniemi kertoo yrityksensä päässeen osin hankerahoituksella tutustumaan hampputuotteiden valmistukseen Saksassa ja Itävallassa. Messuilla yritys loi kontakteja ja teki tuotteitaan tutuksi kansainväliselle asiakaskunnalle.

Hamppu on elintarvikkeena erittäin ravinnerikas ja hampputuotannon sivuvirtoja voidaan hyödyntää esimerkiksi rakennusteollisuudessa.

“Hamppu on elintarvikkeena erittäin ravinnerikas ja hampputuotannon sivuvirtoja voidaan hyödyntää esimerkiksi rakennusteollisuudessa. Harmillisen usein hamppu yhdistetään kannabikseen. On tärkeää, että tuotteista pääsee kertomaan laajasti. Toivon, että tulevaisuudessa lainsäädäntö ei tule hampun monipuolisen hyödyntämisen esteeksi”, Myllyniemi sanoo.

JAMKin vetämät aktivointi- ja yritysryhmähankkeet rahoitti Keski-Suomen ELY-keskuksen maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. JAMKin hankekumppaneina toimivat MTK, ProAgria sekä Pirkanmaan ja Hämeen hanketoimijat.

www.jamk.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Kehittyvä Suomi