Jalkapallo on Rudin ja Konstan yhteistä laatuaikaa


Koivukylän Palloseuran arkisto

Sunnuntait ovat nelivuotiaalle Konstalle viikon tärkeimpiä päiviä. Silloin mennään isän kanssa Koivukylän Palloseuran futiskerhoon. 

Vantaalaisessa eteisessä on tungosta. Isä Rudi Savolainen vetää pusakkaa ylleen ja ojentelee samalla Konstalle verkkatakkia, Konsta vetää lattialla istuen kenkiä jalkoihinsa. Ennen kuin isä ehtii huomatakaan, Konsta puikahtaa jo ulos ovesta. 

”Konstalla on aina hirmu kiire, kun on jalkapalloa luvassa”, naurahtaa Rudi ja lähtee perään. Kohteena on Koivukylän kenttä, jossa Koivukylän Palloseura pitää sunnuntaisin 2-4-vuotiaille ja heidän vanhemmilleen tarkoitettua Tenavakerhoa. 

”Tuntuu, että pelkkä pallon kanssa temppuilu on Konstalle mieluista. Myös juoksemisesta hän pitää aivan erityisen paljon”, kertoo Rudi. ”Ja tapaahan täällä niin uusia kuin vanhojakin kavereita.” 

Myös Konsta itse vahvistaa, että juuri palloleikit ja juoksentelu innostavat häntä erityisen paljon.

Palloliiton arkisto

Perhefutiksen suosio räjähtänyt 

Jalkapalloseurat ympäri maan järjestävät perhefutista eri ikäisille lapsille. Pienemmät osallistuvat näihin yhdessä vanhempiensa kanssa, mutta myöhemmin lapsi voi osallistua toimintaan myös ilman aikuista. Toiminnassa on olennaista, että siinä edetään lapsen tason mukaan, leikin varjolla. 

Myös Savolainen arvostaa sitä, että leikki on kaikessa mukana. ”Ei tätä liian ryppyotsaisesti voi tehdä. Lapsi innostuu todella vasta sitten, kun mukana on leikkiä ja hauskanpitoa”, hän toteaa. ”Lapsi myös oppii helpommin, kun temppuilussa ja leikeissä edetään sen mukaan mitä hän pystyy ottamaan vastaan.” 

Palloliiton seurakehittäjä Silja Ranta korostaa perheiden merkitystä lajille. ”Perheet ovat pelaajiemme tärkein tuki ja heillä on merkittävä rooli pelaajan kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Lisäksi seuratoiminta on yhdistystoimintaa, jossa perheet vaikuttavat seuran jäseninä, moni myös vapaaehtoistoimijana. Tämä on yhteiskunnallisestikin merkittävää kansalaistoimintaa.” 

”Yksittäisille perheille yhteinen harrastus tuo tärkeää merkitystä arkeen. Perhefutis tukee lapsen ja vanhempien vuorovaikutusta, lapsen motoristen taitojen ja myönteisen minäkuvan kehittymistä. Perheliikunta, jossa lapsi saa aikuisen jakamattoman huomion yhdessä tehden, on osoittautunut erittäin suosituksi. Hienoa, että yhdessä seurojen kanssa olemme voineet vastata tähän kysyntään.” 

Konstan isän mielestä harrastus saa monipuolisuutensa takia jatkua pitkäänkin. ”Niin kauan kuin pojalla vain intoa riittää”, sanoo hän kannustaen samalla kentällä harjoittelevaa Konstaa. Onnistuminen ja uusien taitojen oppiminen saa nelivuotiaan lapsen silmät ja olemuksen kentällä säihkymään. ”Katso iskä, mä osaan” 

SUOMALAINEN JALKAPALLO NUMEROINA: 
  • 136 055 rekisteröitynyttä pelaajaa 
  • 375 000 harrastepelaajaa 
  • 11 000 valmentajaa 
  • 2 719 erotuomaria 
  • 66 066 virallista ottelua vuosittain 
  • 99 000 vapaaehtoista 
  • 878 jäsenseuraa 
  • Jalkapallo tuottaa suomalaiselle yhteiskunnalle 1,25 miljardia euroa taloudellista hyötyä vuosittain. 

 

Jaa tämä artikkeli


Perhe Vapaa-aika