Isosaari tarjoaa monipuolisia kokemuksia ja pientä seikkailua lähellä Helsingin keskustaa


Vuonna 2017 retkeilijöille avautuneessa Isosaaressa pääsee kokemaan yhtä lailla puistomaisen vehreitä maisemia kuin karua ulkosaariston luontoa. Suomen Saaristokuljetus Oy kehittää saarta matkailijoiden toiveiden mukaisesti. 

Isosaari on loistava kohde esimerkiksi päiväretkille, koska se on lähellä Helsinkiä, mutta tarjoaa kuitenkin sopivasti pientä seikkailua. 

– Isosaari on lähellä, mutta ei liian lähellä. Esimerkiksi Hakaniemestä sinne pääsee veneellä puolessa tunnissa, kuvailee Suomen Saaristokuljetus Oy:n toimitusjohtaja Tomi Ståhlberg. 

Saari tarjoaa monipuolisia luontokokemuksia. Pohjoispuolella on vehmasta puistoa golf-kenttineen, eteläpuoli sen sijaan on karun ulkosaaristomainen. Lisäksi saarella on hienoa hiekkarantaa, mistä oletetaan juontuvan myös sen ruotsinkielinen nimi; Mjölö eli Jauhosaari. 

Yksi saaren ainutlaatuisista houkuttimista on sen kansallisromanttiseen tyyliin vuonna 1942 rakennettu sauna, joka lämpenee kesällä maanantaita lukuun ottamatta päivittäin. 

– Sauna on suunniteltu kokonaiselle armeijajoukkueelle, joten sinne mahtuu 30 henkeä, kertoo saari-isäntä Jamppa Valtonen.

Majoitusta nollamökeissä ja tutustumiskohteita 

Viime syksynä Isosaareen saatiin majoitusvaihtoehdoiksi ekologisia ja hyvin varustettuja Nolla-mökkejä. Pelkästään omilla eväilläkään ei tarvitse pärjätä, koska Upseerikerhon ravintola palvelee kävijöitä. 

– Kerholla on myös todella hieno terassi, Valtonen mainitsee. 

Luontokokemuksia kaipaava pääsee saarella bongaamaan myös harvinaisempia lajeja. Saarelta käsin voi nähdä esimerkiksi hylkeitä tai merikotkan. 

Saaren uniikkiin historiaankin pääsee nyt tutustumaan, kun Torpedokoeasemalle järjestetään opastettuja kierroksia. 

– Nähtävyys on avattu yhteistyössä Sotamuseon kanssa ja tarkoituksenamme on jatkossakin kehittää vastaavia mahdollisuuksia, Ståhlberg esittelee. 

Veneilijöille Isosaaren vierasvenesatamassa on tällä hetkellä noin 35 venepaikkaa saaren laguunissa sekä pääsatamassa. Valtonen muistuttaa veneilijöitä myös saaren sijainnista. 

– Sääolosuhteita kannattaa kyllä tarkkailla, olemme kuitenkin ihan ulkosaaristossa, hän summaa. 

Meriretkelle myös ilman omaa venettä 

Isosaareen pääsee Kauppatorilta Helsingin suurimmalla saaristolaislautalla m/s Isosaarella. Suomen Saaristokuljetus Oy liikennöi kesäkaudella myös muihin kiinnostaviin merellisiin kohteisiin; Korkeasaareen, Vallisaareen, Loviisan Svartholmaan sekä Espoon virkistyssaariin. 

Vaihtoehdot näet osoitteesta suomensaaristokuljetus.fi. 

 

Jaa tämä artikkeli


Vapaa-aika