Integraatioalusta herättää vanhat tietojärjestelmät henkiin ilman valtavia panostuksia


30 vuotta integraatioalustoja kehittäneen, Pohjoismaisen alan edelläkävijäyrityksen HiQ:n tuotekehitysjohtaja Asmo Urpilainen kertoo digitaalisen transformaation edistämisestä integraatioalustan avulla.

Digitaalisen transformaation edut saavutetaan tehokkaimmin integraatioalustalla, joka tuo yrityksen eri tietojärjestelmät yhteen ilman suurta ja kallista järjestelmäprojektia.

Isompien yritysten johtoportaissa tiedetään kyllä, mihin suuntaan pitäisi kehittyä, mutta keinoja ei välttämättä ole. Monilla on kokemuksia epäonnistuneista IT-järjestelmähankkeista, minkä vuoksi kynnys digitaalisen transformaatioon on voinut muodostua suureksi.

”Monilla on mielikuva, että isojen yritysten tapauksissa puhutaan miljoonaluokan projekteista, mikä voi perustua kuulopuheisiin tai ehkä kilpailijoiden tekemiin valtaviin uudistuksiin”, HiQ:n tuotekehitysjohtaja Asmo Urpilainen kertoo.

”Integraatioalustalla eri järjestelmät yhdistetään ilman, että koko järjestelmäympäristö uusitaan.”

Urpilaisen mukaan näin onkin perinteisissä vesiputousmallin projekteissa, mutta integraatioalustat tarjoavat toisenlaisen mahdollisuuden: ”Integraatioalustalla eri järjestelmät yhdistetään ilman, että koko järjestelmäympäristö uusitaan. Kyse ei ole vain hetken laastarista vaan aidosti pitkäkestoisesta ratkaisusta, mikä tarjoaa tulevaisuudessa yritykselle alustan ja kyvykkyyden uusimpien teknologioiden hyödyntämiseen.

HiQ:n asiakaslupauksena on nopeiden, taloudellista lisäarvoa tuottavien hyötyjen ulosmittaaminen järjestelmäintegraatiolla. Kaikki käynnistyy asiakkaan toimintaan, kilpailuympäristöön ja järjestelmiin tutustumalla, jonka tuloksena kehityskohteiksi valitaan liiketoiminta- ja käyttäjälähtöisiä prosesseja.

”Eräässä yrityksessä havaitsimme 30 ihmisen kirjoittavan laskuja excelillä. Automatisoimme heidän laskutusprosessinsa  integroimalla eri järjestelmät yhteen FRENDS- integraatioalustallamme. Lisäarvoa syntyi manuaalisen työn vähenemisestä ja ratkaisun skaalautuvuudesta.”

Tässä suhteessa integraation kautta toteutettava automaatio eroaa ohjelmistorobotiikasta, sillä integraatioalusta toteuttaa automaation järjestelmätasolla sen sijaan että matkisi ihmisen toimintaa.

”Toisena esimerkkinä teimme Lähitaksille heidän eri järjestelmänsä yhteen kurovan digitaalisen asiakasrajapinnan, joka tarjosi heille uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja mahdollisti paremman asiakaskokemuksen”, Urpilainen valottaa.

Suurinta hyötyä integraatioalustalla on voitu tuottaa yrityksille, joilla on ristiin vanhaa ja uutta järjestelmää. Esimerkiksi monen konsolidoituneen yrityksen järjestelmäviidakko on juuri tällainen. Jossain vaiheessa isompiakin järjestelmäuudistuksia on toki tehtävä, mutta integraatioalusta tukee tässäkin työssä.

”Iso asiakkaamme Raisio laittoi ensin heidän olemassa olevat järjestelmät yhteen integraatioalustalla, jolla perusprosessit automatisoitiin mahdollisimman pitkälle. Vasta sen jälkeen he alkoivat korvata vanhentuneita taustajärjestelmiä pala palalta ilman uhkaa liiketoiminnan jatkuvuudelle”, Urpilainen summaa.

www.frends.com
www.hiq.fi

 

Jaa tämä artikkeli


Bisnes IT