Influenssarokotteet kehittyvät – yli 60-vuotiaille on olemassa rokotevaihtoehto


 Influenssa voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia komplikaatioita, erityisesti ikääntyneemmille ja perussairauksista kärsiville. Paras suoja influenssalta on rokottautuminen vuosittain.

Pihlajalinna Konsernin lääketieteellisen johtajan Sari Riihijärven mukaan influenssalta suojautumisessa rokottautuminen on ensisijainen keino.

Influenssa on kausiluonteinen hengitystieinfektio, joka on oireiltaan selkeästi voimakkaampi kuin niin kutsutut perusflunssat. Influenssakausi käydään läpi vuosittain, joskin sen ajankohta vaihtelee. Influenssan aiheuttama tautitaakka on merkittävä ja influenssakausi voi nostaa jopa yleistä kuolleisuutta.

Pihlajalinna Konsernin lääketieteellinen johtaja Sari Riihijärvi haluaa muistuttaa, että influenssa voi olla todella rankka tauti nuoremmallekin, mutta erityisesti niille, joiden elimistön puolustuskyky on iän myötä heikentynyt. 

”Usein vanhemmalla iällä kärsitään myös perussairauksista, jotka altistavat influenssan jälkitaudeille. Influenssa on varsin vakava tauti, joka voi heikentää yleiskuntoa ja aiheuttaa komplikaatioita.”

Riihijärven mukaan rokottaminen on influenssan torjunnassa ensisijainen toimenpide, vaikka korona-ajalta tutut hygieniatoimetkin auttavat. Myös riskiryhmäläisten lähipiirien rokottamisella on suuri merkitys.

”Rokottaminen on ykkönen paitsi koronassa, myös influenssassa. Influenssarokote kuuluu myös yleiseen rokoteohjelmaan riskiryhmille, ikääntyneille, pienille lapsille ja riskiryhmien lähipiirille. Moni työikäinenkin tosin ottaa rokotteen, sillä influenssa on ikävä tauti ja voi aiheuttaa pitkiä sairaspoissaoloja.” 

Korona-aikana influenssantorjunta on jäänyt vähemmälle huomiolle ja influenssa voi myös koronaa helpommin sekoittua muihin flunssiin.

”Kannattaakin muistaa, että influenssarokote on yhtä lailla tärkeä suoja vakavalta taudilta, kuin koronarokote”, Riihijärvi toteaa. 

Ikääntyneille oma rokote

Influenssarokotteita on kehitetty vuosien varrella hyvin aktiivisesti. Rokotusohjelmassa käytetään rokotetta, joka sopii kaiken ikäisille. Sen lisäksi käytössä on lapsille tarkoitettu nenäsumutteena annettava rokote ja ensi syksynä käyttöön on tulossa ikääntyville tarkoitettu influenssarokote. 

”Se on vaihtoehto tavalliselle rokotteelle ja sisältää enemmän vaikuttavaa ainetta. Se antaa hyvän suojan influenssaa vastaan ikääntyneen elimistössä, jonka oma puolustuskyky on heikentynyt”, Riihijärvi kertoo. 

Rokotteiden kehityksessä tavoitteena on suojata ihmisiä yhä paremmin influenssan komplikaatioilta ja vaikeilta tautimuodoilta. Riihijärven mukaan tavoitteena onkin, että uusien rokotteiden avulla sairastavuus ja komplikaatiot vähenevät. 

Ikääntyneiden rokote ei ole yleisessä rokotusohjelmassa, mutta sen voi hankkia yksityisestä terveydenhuollosta tai reseptillä apteekista, jolloin rokotusaika tulee varata erikseen. 

”Pihlajalinnassa haluamme tarjota ikääntyneille asiakkaillemme parasta mahdollista suojaa, joten siksi olemme ottaneet myös ikääntyneiden rokotteen omaan valikoimaamme. Ikääntyneitä kehottaisinkin keskustelemaan rokotevaihtoehdoista oman lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa”, Riihijärvi toteaa. 

 Influenssarokotus.fi

Jaa tämä artikkeli


Hyvä Ikä