Aito Lappi löytyy täältä


Pohjoisimman Lapin kesässä valoa ja aikaa on yllin kyllin. Aurinko paistaa vuorokauden ympäri yli kahden kuukauden ajan, lämmittäen suloisesti päivisin ja häkellyttäen öisin kultaisella hehkullaan. Kaukana pohjoisessa voit kivuta tunturin huipulle päivin öin, hengähtää ja vain olla. Saariselällä olet aivan Urho Kekkosen kansallispuiston kainalossa, nauttien ulkoilukeskuksen tasokkaista ja monipuolisista palveluista sekä yli tuntureiden ja läpi metsien polveilevasta patikointi- ja pyöräilyreitistöstä.

Kultainen jokilaakso Suomen suurimman kansallispuiston sydän

Legendaarisella Lemmenjoella pääset aidon erämaan ja Lapin kullan tunnelmaan jo päiväretkellä, laajan erämaa-alueen houkutellessa myös pidemmille vaelluksille. Hyppää jokiveneeseen tai pakkaa eväät reppuun ja patikoi merkittyä reittiä pitkin ihastelemaan jokilaaksoa reunustavia tuntureita. Lapin 150-vuotinen kultakulttuuri elää vahvasti Lemmenjoen lapiokaivajien valtauksilla. Myös matkailijalla on mahdollisuus kokea kullankaivuun huumaa niin ohjatuilla kullanhuuhdontaretkillä kuin myös omatoimisesti viime kesänä käyttöönotetun, kulta-alueiden läpi kulkevan Kultareitin avulla. Reitillä olevat opastetaulut kertovat kullan historiasta, geologiasta ja kullankaivuun menetelmistä.

Utsjoki – Hitaamman elämän puolesta

Täällä pohjoisessa saamelaiskulttuuri elää vahvana ja siihen voi tutustua vierailemalla Saamelaismuseo & Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa. Jatka matkaasi Inarista Suomen ainoaan saamelaisenemmistöiseen kuntaan Utsjoelle, josta löydät hiljentämisen arvoisia kohteita ja tarinoita. Tenojokilaaksoa seuraileva, Suomen kauneimmaksi tieksi valittua Tenontietä ajetaan mahtavista maisemista hitaasti nauttien. Koko EU:n pohjoisimmasta kylästä Nuorgamista on enää niin sanottu poronkuseman matka maailman laidalle, karun Jäämeren rannalle.

Kesä kaukana pohjoisessa on lyhyt mutta sitäkin intensiivisempi. Syksyllä luonnossa kulkijaa hemmottelee värikylläinen ruska ja jo elokuun lopussa alkavat revontulet tanssia taivaalla. Täältä löytyy aito Lappi.

Utsjoelta löydät hiljentymisen arvoisia kohteita ja tarinoita

KAUKANA POHJOISESSA TAPAHTUU KAIKEN KESÄÄ:

  • Outdoor-valokuvaustapahtuma Nightless Night Lemmenjoella kesäkuussa
  • Heinäkuinen Watercross moottorikelkkakilpailu Ivalojoella osana monipäiväisten Inariviikkojen kulttuuritarjontaa
  • Alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis Idja Inarissa elokuussa

www.inarisaariselka.fi

www.facebook.com/exploreinari/

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Matkailu