Ikuisten vaikeuksien markkinat


Valtakunnalliset työehtosopimusneuvottelut ottivat kukonaskeleen eteenpäin, kun Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus saivat päänavaajana riideltyä ehdot kohdalleen. Tyypilliseen kansalliseen tapaan neuvottelijat antoivat heti allekirjoitustilaisuuden jälkeen toisistaan hivenen eriävät näkemykset siitä, mitä loppujen lopuksi tulikaan sovittua. On siis ollut haastava työmarkkinasyksy- ja talvi.

Tosin vuodenajasta ja vuodesta riippumatta käsillä on aina vaikea työmarkkinailmapiiri. Kukaan ei koskaan totea, että sopimusneuvottelut olivat helpot ja ne sujuivat nopeasti. Jo ensimmäisen iltapäivän alkutunneilla juotiin yhteisymmärryksen
kunniaksi kampaviinerikahvit. Lasselaatusmaista valvomiskykyä ei tarvittu tällä neuvottelukierroksella lainkaan.

Vaikeudet ja haasteet eivät rajoitu työmarkkinoille. Milloin kuulit yritysjohtajan kehuvan, että markkinatilanne on helppo, ja rahaa tulee kuin suokuokalla? Kilpailu- ja markkinatilanne on aina kireä, haastava tai normaalia suuremmassa murroksessa, jossa teknologinen tai muu disruptio uhkaa toimialaa, ja varsinkin yritysjohtajan omaa bisnestä.

Tulevaisuuden liike-elämässä pärjääminen vaatii erityisesti neuvottelu- ja yhteistyötaitoja sekä reaktio- ja sopeutumiskykyä. Aivan kuten menneisyydessäkin.

Tsemppiä sen haastavan markkinatilanteen kanssa. Ei se ole sen pahempi kuin eilen – tai huomenna. Siitäkin selviät.

Kim Väisänen
Startup-sijoittaja ja yrittäjä

Jaa tämä artikkeli


Bisnes