”Ihmiseltä ihmiselle”


Tammenlehväkeskus on vuonna 2007 perustettu Tammenlehväsäätiön
omistama yhtiö, joka tuottaa ja kehittää sosiaali- ja terveyspalveluja.
Sijainti kauniilla Kaupin urheilupuiston alueella tarjoaa erinomaiset
puitteet kuntoutumiseen elämän eri tilanteissa sekä aktiiviseen ja
hyvinvointia tukevaan asumiseen ikäihmisille.

 

eillä asumispalveluissa asukas elää oman näköistään elämää asumismuodossa, missä hänen on hyvä ja turvallinen olla. Tästä esimerkkinä palveluasuminen omassa asunnossa tai ympärivuorokautinen tehostettu palveluasuminen ryhmäkodissa”, palvelujohtaja Tessa Ekmark-Karttila sanoo.

”Olisin mieluusti aina menossa”

Yksi tyytyväisistä palvelukodin asukkaista on kahdeksan vuotta sitten Tammenlehväkeskukseen muuttanut, 81-vuotiaan vaimonsa omaishoitajana toimiva Erkki, 86. ”Olemme molemmat erittäin tyytyväisiä monipuolisiin palveluihin, jotka ovat tarjolla ja käden ulottuvilla”, Erkki sanoo. Hän toteaa, että asunnon saannissa kävi enemmän kuin hyvä tuuri. ”Enempää ei voisi toivoa; on luonto lähellä, oma takapiha metsän laidassa, pöntöt linnuille. Perhosbaaria olen viime viikkoina rakennellut”, mies myhäilee ja sanoo olevansa pikkukrempoista huolimatta energinen ja hyvässä kunnossa. ” Pidän täällä järjestettävää monipuolista kulttuurikuntoutusta erittäin tärkeänä. Vaimon kunto ei enää salli palvelutalossa järjestettäviin lukuisiin tapahtumiin osallistumista. Siitä saattaa vähän tulla kotona sanomista, kun minä mieluusti olisin aina menossa”, pariskunnan kauppa-asiat itsenäisesti hoitava Erkki sanoo naurunkare äänessään.

”Motivoivat laiskemmankin miehen”

Kuntoutuspalveluissa Tammenlehväkeskus on keskittynyt neurologisten, ortopedisten, ikääntyvien sekä muistisairaiden kuntoutukseen ja hoitoon. ”Jokainen teko on tärkeä. Ihmiseltä ihmiselle, ilolla ja innovatiivisuudella”, kuntoutus- ja kehittämispäällikkö Titta Soimasuo kertaa Tammenlehväkeskuksen toiminnan kiteyttävät arvot. ”Miten olemme onnistuneet arvojemme toteuttamisessa”, hän kysyy selkäydinvammasta ja -operaatiosta toipuvalta Simo Huhdalta. Huhta on ollut ympärivuorokautisessa kuntoutuksessa neljä viikkoa. Päivittäiset rutiinit ovat nivoutuneet yksilöllisen kuntoutuksen, kävelyn uudelleen opettelun ja tasapainon kehittämisen ympärille. ”Ilman ohjausta en olisi enää pystynyt kävelemään”, Huhta sanoo ja kiittää keskuksen ammattitaitoista henkilökuntaa innostavasta kannustuksesta kuntoutuksen lisäksi myös esimerkiksi terveelliseen ruokailuun liittyvissä asioissa. ”Ovat pystyneet motivoimaan laiskemmankin miehen”, nautiskelijaksi tunnustautuva Huhta virnistää. Vuolas kiitos kohdistuu myös keskuksen kahdelle kulttuurikuntouttajalle. ”Monipuolinen päiväohjelma ja päivittäinen kuntosaliharjoittelu vetävät porukan yhteen ja pitävät mielialan ja kuntouttamisen tavoitteet korkealla”, Soimasuo ja Huhta miettivät.

Viikonloppuna kuntoutujilla on vapaa-aikaa, vaikka fysioterapiaa ja kulttuurikuntoutusta on silloinkin tarjolla. Huhta sanoo olevansa onnekas: oma perhe on paikkakunnalla, ja myös ystäviä on käynyt vieraisilla. ”En ole jäänyt yksin”, hän sanoo, mutta toteaa oman ajan myös tervetulleeksi. ”Omassa, viihtyisässä huoneessa on rauha keskittyä lukemiseen, kirjallisuutta harrastavamies sanoo. ”Halutessa on myös mahdollisuus vain olla, kuunnella musiikkia, katsoa televisiota. Mitä nyt kukin haluaa vapaa-aikanaan tehdä” tyytyväinen Huhta sanoo. Soimasuo on hyvillä mielin kuunnellut Huhdan teräviä analyyseja koetusta, kohta päättyvästä kuntoutuksesta. ”Meidän tehtävämme on tukea kuntoutujaa hänen tavoitteissaan ja saattaa hänet takaisin arkielämään”, hän sanoo.

www.tammenlehvakeskus.fi | p. 03 259 2111 (Info)

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Julkishallinto & kansanterveys Terveys