Ihana elämä


Lasten ja nuorten hyvinvointi on ollut minulle aina tärkeä asia. Se on yksi tärkeimmistä motiiveista tehdä työtäni. Tullessani äidiksi tämän asian merkitys on tullut entistä henkilökohtaisemmaksi. Mietin sekä äitinä että kansanedustajana, millaiseen maailmaan lapsemme syntyvät? Kuinka elämä ja toiset ihmiset lapsiamme kohtelevat?

Viime aikoina paljon keskustelua ja huolta on herättänyt nuorten kohtaama seksuaalinen ahdistelu. Elämme maailmassa, jossa tieto liikkuu välittömästi paikasta toiseen. Sisällöstä riippuen seuraus voi olla tietoa lisäävää tai harmia aiheuttavaa. Tiedonkäsittelyyn sekä sen levittämiseen liittyy vastuu.

Pelastakaa Lapset ry selvitti uusimmassa tutkimuksessaan 12-17-vuotiaiden lasten kokemaa seksuaalista häirintää ja siihen liittyvää kiusaamista internetissä. Tulokset olivat tylyä luettavaa. Suomen lainsäädäntö, toisen ihmisen koskemattomuus ja ihmisyyden käytöstavat eivät selvästikään ole kaikilla tiedossa. Tai sitten niistä ei piitata. Jo 10-vuotiailta pyydetään alastonkuvia netissä. Yhden kuvan tai videon lähettämisellä voi kuitenkin olla raskaat seuraukset.

Seksuaalinen häirintä on toiseen ihmiseen kohdistuvaa seksuaalisen itsetunnon loukkaamista. Se on aina väärin ja tuomittavaa. Asenneilmapiirimme on oltava sellainen, että kaikkiin häirintätilanteisiin puututaan ja seksuaalinen häirintä tuomitaan. Vastuu siitä on meillä kaikilla. Laista on löydyttävä keinovalikoima puuttua lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan ja seksuaaliseen häirintään.

Nuoren keho ja mieli ovat kasvaessaan herkässä ja haavoittuvassa tilassa. Aikuisina meidän tehtävämme on mahdollistaa lapselle kasvurauha. Oli roolimme lasten maailmassa mikä tahansa, on sen oltava lapselle turvallinen.

Jaana Pelkonen

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli