Hyvin rakennetut pilvipalvelut tehostavat liiketoimintaa ja kasvua


Pilvipalveluiden on luvattu tuovan säästöjä – missä vika, jos säästöjä ei ole saavutettu? 

Brittiläisyhtiö Capitan teettämän tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä yritysjohtajasta totesi pilvisiirtymän myöhästyneen odottamattomista syistä ja lähes 60 prosenttia koki siirtymisen olleen arvioitua kalliimpaa. 86 prosenttia IT-päättäjistä kuitenkin uskoo pilven hyötyjen ylittävän huonot puolet. 

”Pilvipalvelut rakentuvat kuin talot. Jos perusta ei ole kunnossa, nurkka voi tippua tai alkaa vuotamaan”, vertaa asiantuntijaorganisaatio Crayonin toimitusjohtaja Jari Aromäki. 

Crayon on ollut mukana purkamassa vyyhtejä, joissa ympäristö on sellaisenaan siirretty pilveen ja lopputulokseen on oltu tyytymättömiä. Aromäen mukaan projektissa kannattaa alusta saakka olla mukana kumppani, joka ymmärtää mahdolliset kompastuskivet: ”Jos malli, seuranta ja vastuutus eivät ole kunnossa, säästöt jäävät saavuttamatta ja yllätykset seuraavat perästä.” 

Oikea kumppani auttaa välttämään sudenkuopat 

Kun pilvipalvelut suunnitellaan hyvin, ne tehostavat toimintaa, asiakaspalvelua sekä uusien palveluiden tuomista markkinoille. Kehitys ja testaus nopeutuu, kun sitä varten ei tarvitse luoda testiympäristöä ja vuokrata konesalia. 

”Aluksi kirkastetaan päämäärä. Tulos riippuu siitä, mitä tavoitellaan!” Aromäki toteaa. 

Yksi tärkeimmistä seikoista on, että palvelu skaalautuu tarpeen mukaan. Flexeran teettämän State of the Cloud 2019 -tutkimuksen mukaan 35 prosenttia ohjelmistokulutuksesta on hukkakustannusta eli käytöstä maksetaan, mutta palvelua ei käytetä. 

”Pitääkö palveluiden olla kaikilla käytettävissä 24/7 vai voidaanko tunnistaa käyttäjäryhmiä eri tarpeilla?” Aromäki kysyy. 

Crayonin asiantuntijat neuvovat, kuinka pilvisiirtymät tehdään järkevästi, miten kustannuksia hallitaan ja kuinka prosessit sekä käytänteet laaditaan, jotta hallinta ja hankinta pysyvät kasassa. 

”Homma räjähtää helposti käsiin, jos suunnitteluvaihe kiirehditään.”

Crayon 

on yksi maailman johtavista ohjelmistojakelijoista ja ohjelmisto-omaisuuden kokonaishallintapalveluiden tuottajista. Yritys on erikoistunut monimutkaisiin tietotekniikkatarpeisiin ja sen asiakkaita Suomessa ovat esimerkiksi Pihlajalinna, IF, Avara, Gasum sekä Ulkoministeriö. 

www.crayon.com/fi

Jaa tämä artikkeli


IT Työelämä