Hyvä työ tunnusmerkkinä


Hyvin suunniteltu ja ammattitaidolla tehty rakennus kestää aikaa, käyttöä ja katseita.

ARKTA. Kun ytimekäs yritysnimi äkkiseltään eteen tullessa tuo mieleen muistikuvan tyylikkäästä asuntomessukohteesta vuosikymmenten takaa, on kyse eittämättä jostain erityisestä. ARKTAkonsernin markkinointipäällikkö Wiola Kiiveri hymyilee muistolle. ”Meidät tunnetaan ja muistetaan hyvästä työstä ja olemme ylpeitä osaamisestamme. Ja, tosiaan, olimme mukana Ylöjärven asuntomessuilla vuonna 1996. Aikaa kestävän rakentamisen suuntaviivat olivat selvillä jo silloin.”

Rakennusliikkeen on nähtävä huomisen tarpeet

Arkta Rakennus Oy on Tampereen alueella profiloitunut kaupunkiympäristöjä kehittäväksi asuntorakentajaksi. Kehitteillä ja rakenteilla on viisi uutta keskeisellä sijainnilla olevaa asuinaluetta Tampereella ja yksi Nokialla juna-aseman lähellä. Toimitusjohtaja Hanna Marttilan mukaan niiden suunnittelussa painottuu jo ennen rakentamista tehtävä perusteellinen ja pitkäjänteinen alue- ja kaupunkiympäristön kehitystyö. ”Ihmisten asumistarpeet ja kestävät ratkaisut muun muassa liikkumisen, palveluiden, kaupunkikuvallisten näkökulmien, energiaratkaisujen ja vähähiilisyyden osalta on otettava huomioon.”

Marttila huomauttaa, että menestyvä rakennusliike on myös luova yritys. ”On osattava hahmottaa lopputulos jo paljon ennen toteutusta. On osattava löytää rakentamiselle oikea sijainti, kyettävä näkemään alueen ympäristöarvot ja huomisen tarpeet.”

Tampereen Kalevan uusi asuinalue. Arkkitehtitoimisto Ajak Oy

Ainutlaatuisia uusia asuinpaikkoja Tampereella

Pirkanmaa ei tee poikkeusta suuntauksesta, jossa asuinrakentaminen nojaa kaupungin liikenne- ja palveluverkoston kehittämiseen. Uudet asuinalueet ovat usein tonttien käyttötarkoituksen muutoksia asuinkeskuksissa ratikan tai lähijunaseisakkeiden varrella, jossa vanhaa toimisto-, varasto- tai teollisuusrakennuksia vaihdetaan uusiksi asuintaloiksi. Mikä tahansa Arktan kehityskohteista sopisi malliksi, mutta Marttila ottaa esimerkiksi Tampereen Kalevan kaupunginosaan suunnitteilla olevan kahdeksan kerrostalon ja muutaman matalamman rakennuksen muodostama korttelin. ”Sijainti on uniikki. Toisaalta ollaan täysin urbaanissa ympäristössä uuden raitiotiereitin varrella, toisaalta asutaan luonnon vieressä: toisella puolen korttelia on komea Kalevan harju ja suojeltu metsä samoiltavaksi. Ainutlaatuista.”

Perinteikkään Tampereen Tesoman kylkeen on suunnitteilla Raholan asuinalue, joka uudistaa Raholan kaupunkikuvaa ja nivoutuu tiiviisti Pirkanmaan alueen raideliikenteen kehitystyöhön. Uuden ja viihtyisän alueen suunnittelussa painotetaan kestävän kehityksen ratkaisuja. Arkta rakentaa alueelle yli 20 kerrostaloa. Suunnittelussa huomioidaan nykyajan asumisen tarpeet: etätyöt, harrastaminen ja liikkuminen.

”Alue on valmistuttuaan noin 2000 ihmisen uusi asuinpaikka”, Marttila sanoo. Myös Nokialle on tulossa uusi asuinalue, joka uudistaa Nokian kaupunkikuvaa. Wiola Kiiveri kertoo, että keskusta-alueelle juna-aseman läheisyyteen ja luonnon lähelle nousee järkihintaisia kerrostalokoteja vaikkapa ensiasunnoksi.

Raholan korttelipiha. BST-Arkkitehdit Oy

Innovatiivista yhteistyötä yliopistojen kanssa

Arktalle tyypillistä on myös rakentamisen innovatiivisuus. Marttila huomauttaa, että on kyettävä myös uudistumaan tutkimustyön kautta. Tampereen Vuorekseen valmistuva kahden täyspuukerrostalokorttelin kuuden talon muodostama kokonaisuus on Marttilan mukaan täydellinen esimerkki Arktan kyvystä tehdä toisin. Poikkeuksellisten, ääni- ja paloteknisesti vaativien rakennusten rakenteellisesti mielenkiintoinen ratkaisu on, että kantavan rungon lisäksi myös hissikuilut ovat puurakenteiset. ”Kohde on osa yliopiston puurakentamisen PUKKI-tutkimushanketta”, Marttila sanoo.

Esimerkki innovatiivisuudesta on myös Tampereen Koivistonkylään rakenteilla oleva kuuden kerrostaloyhtiön kokonaisuus, joka on osa EU:n STARDUST Horizon -energiaratkaisujen tutkimushanketta. Kyseessä on niin kutsuttu nettonollaenergiahanke: taloyhtiöt omistavat yhteisesti toisaalla Tampereella sijaitsevan aurinkokennovoimalan, joka tuottaa vähintään rakennusten laskennallisen energiatarpeen. Kaksi ensimmäistä taloa on ennakkomarkkinoinnissa.

Uusia, monipuolisia asuinalueita Tampereella:
 • Kalevan Takojankadun alue
  8 kerrostaloa raitiotielinjan vieressä.
  Alue rajautuu suojeltuun metsään.
 • Uusi Raholan alue
  n. 20 kerrostaloa vain 10 minuutin
  junamatkan päässä keskustasta.
  Tesoman junaseisakkeen ja palveluiden vieressä.
 • Uusi Lamminpään kerrostaloalue
  Lähellä Lielahden palveluita.
 • Koivistonkylän Ilokkaanpuisto
  6 kerrostaloa.
  Aurinkoenergian tutkimuskohde.
 • Vuoreksen Isokuusen alue
  6 kerrostaloa.
  Puurakentamisen tutkimuskohde.
Uusi asuinalue Nokialla:
 • Nokian asemanseudulla
  11 kerrostaloa kävelyetäisyydellä keskustassa, junaseisakkeen lähellä.
”Rakennamme yhdessä hyvää”

ARKTA-konsernin kaikki yrityksen ovat läpäisseet tarkan seulan. Liiketoimintaan mukaan valikoituneet ovat kaikki olleet perheyrityksiä; moderneja, edistyksellisiä ja ekologisen rakentamisen arvomaailman omaksuneita.

Arkta Rakennus Oy:n lisäksi yritysryppääseen kuuluu Uudellamaalla energiatehokkaan asuinkerrostalorakentamisen edelläkävijänä tunnettu Arkta Reponen. Julkisten tilojen uudis- ja korjausrakentamiseen erikoistuneet Arkta Kultti Vaasan ja Seinäjoen ympäristössä ja Arkta Rakennuskultti Uudellamaalla. Arkta Laatuseinä Oy kehittää ja valmistaa betonielementtirakenteita ollen uranuurtaja matalaenergiaelementtien tuotannossa.

Arktassa on 230 työntekijää, ja konserni työllistää pitkäaikaisten yhteistyökumppanuuksien kautta yli 500 henkilöä.

Wiola Kiiverin mukaan hyvä tulos syntyy yhteistyöllä. ”Yhdessä hyvää rakentamassa”, hän siteeraa konsernin slogania. ”Monipuolinen tietotaito ja vuosikymmenien kokemus, jota voimme konsernissa toisillemme hyödyntää, takaavat kehittymisen ja luotettavuuden.”

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi