”Jos huomaa ihossaan oudon muotoisen tai värisen muutoksen tai entinen, tuttu luomi alkaa kasvaa tai muuttaa muotoaan selkeästi, on hyvä lähteä ihotautilääkärin vastaanotolle”, sanoo ihotautien erikoislääkäri Meri Övermark.

Ikääntyvässä ihossa runsas, elinikäinen auringonotto näkyy monenlaisin ihomuutoksin. Vuosikymmenten aurinkokuorma ohentaa ihoa sekä pintakerroksesta että ihonalaiskudoksesta. Ihon kimmoisuutta ylläpitävän kollageenin määrä vähenee, iho rypistyy helpommin ja ihosoluissa tapahtuu DNA:n vaurioita.

Ihosyövät ja niiden esiasteet ilmaantuvat useimmiten juuri auringolle altistuneille ihoalueille, kuten kasvoihin ja kädenselkiin, ja naisilla tyypillisesti sääriin ja miehillä ylävartaloon.

”Kannattaa muistaa, että tällaiset ihomuutokset eivät ole vain vannoutuneiden auringonpalvojien riesa, vaan niitä ilmaantuu myös liikkuvaista ulkoilmaelämää viettäneille ikääntyville.”

Ihon tarkkailu rutiiniksi

Aina ihomuutokset eivät ole hyvänlaatuisia. Ihosyöpien ilmaantuvuus kasvaa vanhemmissa ikäluokissa.

Jotta ihosyöpä tai sen esiaste voitaisiin hoitaa ajoissa, on tärkeää tarkkailla ihoaan säännöllisesti. “Hälytyskellojen tulisi soida, jos entinen luomi kasvaa tai muuttaa väriään, ihoon ilmaantuu hoitoon reagoimatonta ihottumaa tai iho menee rikki, haavautuu ja rupeutuu eikä parane 2–3 viikossa”, muistuttaa Övermark.

”On tapauksia, joissa ihosyöpää on pitkään hoidettu tavallisena ihottumana tai esimerkiksi laitoksessa asuvan vanhuksen ihosyöpää ei ole pidetty tarpeellisena tutkituttaa. Kannattaa muistaa, että ihosyövän hoito on yleensä sitä helpompaa, mitä varhemmin siihen päästään puuttumaan.”

Ajoissa ihotautilääkärin vastaanotolle

HYKSin yksityissairaalassa Helsingissä tutkitaan ja hoidetaan erilaisia ihomuutoksia. ”Ihotautilääkärimme tutkii potilaan koko ihon. Osassa ihomuutoksia diagnoosi selviää jo katsomalla. Tällaisia ovat muun muassa okasolusyövän esiasteet, aktiiniset keratoosit”, Övermark huomauttaa.

Jos muutos on epäselvä, siitä otetaan koepala, usein jo vastaanotolla. “Jos koepalasta löytyy ihosyöpä, suunnitellaan hoito yhdessä potilaan kanssa neuvotellen. Ensisijainen hoitovaihtoehto on leikkaus, mutta joissakin tapauksissa voidaan käyttää ei-kirurgisia hoitomenetelmiä.”

HYKSin yksityissairaalan kokeneet ihotautilääkärit pitävät vastaanottoaan HUSin Iho- ja allergiasairaalassa Helsingin Meilahdessa arkisin virka-ajan jälkeen.

HYKSin yksityissairaala eli HYKSin Oy

  • Tuottaa HUSin erikoissairaanhoidon vastaanotto-, tutkimus- ja hoitopalveluita yksityispotilaille.
  • Palveluita tuottava tyliopistosairaalan kokeneet ammattilaiset virka-ajan ulkopuolella hyödyntäen HUSin vapaita tiloja ja laitteita.
  • Erikoislääkäreiden vastaanottoja on useilla erikoisaloilla.
  • Erikoisosaamistamme ovat mm. ihomuutosten, korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä eturauhas- ja vatsaelinkirurgisten vaivojen tutkimukset ja hoito.
  • Tutkimuksiin ja hoitoon voi hakeutua kuka tahansa ilman lähetettä.

Asiakaspalvelu puh. 010 328 1900
www.hyksin.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Hyvinvointi Terveys