HUIPPUKOODARIT & PELASTAJAT TYÖSKENTELEVÄT TRAFICOMILLA


Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin työpaikat ovat ainutlaatuisia näköalapaikkoja suomalaiseen ja kansainväliseenkin maailmaan. Parhaimmillaan on onnistuttu suojelemaan ihmisiä rikoksilta ja onnettomuuksilta. 

Sähkö- ja tietotekniikan opiskelija Juhani Eronen tuijotti tietokoneen ruutua hämmästyneenä. Hän oli onnistunut jälleen murtautumaan yhteen softaan. 

Eronen ei ollut hakkeri, vaan hän oli kesätöissä 2000-luvun vaihteessa yliopiston tietoturvaryhmässä. Erosen tehtävänä oli etsiä ohjelmista virheitä. 

”Luulin, että vikojen löytäminen olisi vaikeaa, mutta se oli todella helppoa!” 

Eronen halusi tehdä asialle jotain. Työpaikka löytyi paikasta, joka nykyään tunnetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomina. Sen Kyberturvallisuuskeskuksessa Eronen pääsi kehittämään suomalaista tietoturvaa monin tavoin. Hän oli muun muassa rakentamassa ohjelmaa, jonka avulla ehkäistiin onnistuneesti Mirai-haittaohjelman leviämistä Suomessa. 

Huippukoodareja ja monialaisia osaajia 

Ville Viljakaisen tie Traficomiin kulki toista reittiä. Hän vaihtoi aikuisena alaa ja opiskeli koodariksi. Viljakainen pääsi työharjoitteluun Traficomia edeltäneeseen virastoon vuonna 2006. Hän yllättyi. 

”Työ kolahti minulle heti. Meneillään oli isoja projekteja ja pääsin näkemään, miten hienosti hommia hoidettiin. Oli hienoa työskennellä huippukoodareiden kanssa”, Viljakainen sanoo.” 

Jonkin ajan kuluttua Viljakainen osallistui sovelluskehitykseen. Hän yleni sovelluspalvelut ja kehitys -palvelukokonaisuuden tiiminvetäjäksi. Yksikkö vastaa Traficomin sovellusten ja sähköisten asiantuntijapalvelujen kehittämisestä sekä kehitystiimien ohjauksesta. 

”On ollut vaikuttavaa tehdä monen alan asiantuntijoiden kanssa yhteistyötä”, Viljakainen sanoo. 

Verkon palokunta 

Kyberturvallisuuskeskuksessa työskentelee myös nuori nainen, joka ei näytä aivan perinteiseltä koodarilta. Eikä Emma Hokkanen sellainen olekaan. Hän on valtiotieteiden maisteri, erikoistunut kansallisen ja kansainvälisen turvallisuuden kysymyksiin. 

”Työni on havainnoida ja ennakoida, ymmärtää digitaalisen yhteiskunnan tulevaisuutta. Kiinnostuin kyberturvallisuudesta, koska se on nouseva ala ja fundamentaalinen osa tulevaisuuden yhteiskuntaa. Halusin Traficomille töihin, sillä koen täällä työskentelyn merkitykselliseksi. Kyberturvallisuuskeskuksessa on aito pyrkimys olla kuin palokuntana verkossa, kun jotain tapahtuu, vaikkei paikan päälle lähdetäkään”, Hokkanen sanoo. 

Ainutlaatuinen työpaikka 

”Traficomilla pääsee Rakentamaan sovelluksia, joilla on oikeasti merkitystä.” Sari Örn ja Ville Viljakainen kertovat. Yhtä niistä Suomen ylin johto on käyttänyt tehdessään tilannekuvaa Ukrainan sodasta.

Traficomin toimiala koskee jollakin tavalla melkein kaikkia suomalaisia. Se tekee työpaikasta ainutlaatuisen. 

”Julkishallinnolla on kaikkein mielenkiintoisimmat hankkeet! Toimintamme on kokonaisvaltaista ja meillä on mahdollisuuksia tehdä asioita eri tavalla kuin yksityisellä. Vaikutamme monen ihmisen elämään”, sovelluspalvelujen päällikkö Sari Örn kertoo. 

Lisäksi työhön pystyy keskittymään paremmin kuin yksityisellä sektorilla. 

”Työaika on säällinen ja moni kehuu lomiamme pitkiksi”, Örn lisää. 

Keväällä Traficomilla haettiin muun muassa kollegoja Viljakaiselle: osaajia, jotka pystyvät ottamaan vastuuta järjestelmistä ja sovelluksista. Haettiin sovellusarkkitehtejä ja projektipäälliköitä sekä kyberturvallisuuden osaajia. 

”Ala kasvaa todella voimakkaasti ja osaajia tarvitaan. Kannattaa hakea”, Eronen vinkkaa. 

Tutustu tarkemmin: www.traficom.fi

Jaa tämä artikkeli


Suomen Kiinnostavimmat Työnantajat