Huippukokit yhteisrintamaan kestävän kalastuksen puolesta


 Jesper Björkellille merenelävien vastuullisuus on lähellä sydäntä. Björkell on ainoana suomalaisena kokkina mukana MSC:n uudessa Sinisessä Keittokirjassa. Kuva: Tuukka Ervasti/MSC

 Uuden keittokirjan tarkoituksena on kannustaa kuluttajia tekemään mereneläviä ostaessaan vastuullisia valintoja.

 SININEN KEITTOKIRJA (The Blue Cookbook) on kymmenen kansainvälisen huippukokin ja voittoa tavoittelemattoman Marine Stewardship Councilin (MSC) yhteistyön tulos. Suomesta keittokirjassa on mukana Hanko Sushin ja ToQyo Food Streetin keittiömestari, ravintoloitsija ja mentori, Jesper Björkell. Ruokaseikkailija, kalaninja ja omien sanojensa mukaan myös huono purjehtija pitää vastuulliseen keittokirjaan osallistumistaan kunnia-asiana. 

“Keittokirjan sivuilla paitsi lumotaan lukija toinen toistaan herkullisemmilla resepteillä, myös kerrotaan ympäristöystävällisyyden tärkeydestä ja merenelävien alkuperästä. Haluamme yhdessä kertoa kuluttajille, että jokaisen valinnoilla on suuri vaikutus meriimme”, Björkell sanoo.

Kirjan resepteissä on käytetty erilaisia vastuullisesti pyydettyjä mereneläviä ja niistä löytyy vaikutteita eri puolilta maailmaa. Björkellin nimikkoreseptiksi valikoitui sinisimpukat pohjoismaalaiseen tapaan.

”Sinisimpukat ovat aliarvostettu laji etenkin Suomessa. Ihmiset luulevat, että niiden valmistus on hankalaa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa – simpukathan ovat suoranaista fastfoodia! Simpukoiden pehmeä liha on myös erittäin terveellinen herkku täynnä proteiinia, omega-3-rasvahappoja ja monia hyödyllisiä ravinteita.”

Sininen Keittokirja on kymmenen kansainvälisen huippukokin ja MSC:n yhteistyön tulos.

Rakastetaan meriämme ja niiden asukkaita

Meri on elintärkeä osa planeettamme elämää. Se tarjoaa tärkeimmän proteiinilähteen yli 3 miljardille ihmiselle ja miljoonat ovat riippuvaisia kalastuksesta elinkeinona. Meret ovat kuitenkin uhattuna – 34% maailman kalakannoista on ylikalastettuja ja luku on edelleen kasvussa.

”Viimeisen sadan vuoden aikana kehittyneiden kalastustekniikoiden myötä kalastus on kasvanut räjähdysmäisesti. Mikäli emme nyt ja jatkossa huolehdi vastuullisuudesta, kala yksinkertaisesti loppuu meristä.”

Björkellin mielestä on tärkeää, että kuluttajat voivat nauttia merenelävistä hyvillä mielin – valitsemalla mereneläviä, jotka ovat peräisin kestävistä kalakannoista ja vastuullisista kalastusyrityksiä. Ympäristötietoinen kokki painottaa, että avainasemassa ovat keskustelun ylläpitäminen sekä tietouden jatkuva levittäminen. 

”Uusi vuosi on täällä. Nyt on hyvä hetki tehdä parempia valintoja itsellemme, planeetallemme ja merillemme. Kenenkään ei pitäisi edistää liikakalastusta tai orjatyövoimaa – itse en ainakaan aio tehdä tänä päivänä valintoja, jotka tulevaisuudessa estävät lapsenlapsiani syömästä sushia.”

 Tutustu suomenkieliseen keittokirjaa: stories.msc.org/fi/sininenkeittokirja

 Mikä ihmeen MSC?’

Jo yli 20 vuoden ajan MSC on sertifiointi- ja ympäristömerkintäohjelmallaan taistellut ylikalastusta vastaan ja kannustanut kuluttajia ostamaan kestävästi tuotettuja mereneläviä. 

MSC-sertifioidut merenelävät ovat aina:

  • Villejä
  • Vastuullisesti pyydettyjä
  • Jäljitettävissä

Sininen kalamerkki löytyy ainoastaan luonnonvaraisesta kalasta ja äyriäisistä, jotka ovat peräisin MSC-sertifioiduista kalastusyrityksistä ja pyydetty meriluontoa kunnioittaen. Sertifioidut merenelävät pidetään erillään sertifioimattomasta saaliista koko toimitusketjun ajan aina merestä lautaselle asti. Voit siis luottaa siihen, että kalasi on sitä, mitä sen väitetään olevan.

Jesper Björkell – Tonnikala Donburi

EIVÄTKÖ SINISEN KEITTOKIRJAN KYMMENEN VASTUULLISTA RESEPTIÄ VIELÄ RIITÄ? Tässä vielä bonuksena Jesperiltä resepti, joka löytyy myös vuonna 2020 vuoden kotimaiseksi keittokirjaksi valitusta kirjasta Street Food Japan – Koti- ja katuruokaa Japanista (Takala, Rekola, Anttonen). 

Tiestikö, että tonnikala on yksi suosituimmista ja myös yksi taloudellisesti merkittävimmistä merenelävistämme? Se on vähärasvainen proteiininlähde, joka sisältää runsaasti sydänterveydelle tärkeitä omega-3-rasvahappoja.

Tonnikaloja löytyy Tyyneltämereltä, Atlantilta ja Intian valtamereltä, ja niitä esiintyy myös Välimeressä. Monet kalakannat ovat hyväkuntoisia ja niitä kalastetaan kestävästi (noin 25% globaalista tonnikalan pyynnistä on MSC-sertifioitu, joten valinnanvaraa löytyy). Monia kantoja kuitenkin myös ylikalastetaan, joten on erittäin tärkeää, että valitset tonnikalasi huolella! 

Kala on hyväksi terveydelle

Kala sisältää terveellisiä pehmeitä rasvoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Kala on erityisen hyvä D-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen lähde. Kalasta saa myös seleeniä, B12-vitamiinia, jodia, kaliumia ja fosforia. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee, että kalaa tulisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen.

Tonnikala Donburi (Tonnikalakulho)
”TekkaDon”

Donburi on japanilainen riisikulhoruoka, josta usein käytetään vain termiä ”don” siinä missä länsimaissa puhutaan bowleista. Kulhojen suosio on kasvanut vuosi vuodelta, mutta en ole siitä yllättynyt. Ovathan ne mitä parhain tapa syödä puhtaasti ja terveellisesti ilman sen suurempaa kikkailua.

Kahteen annokseen tarvitset: 

Jesper Björkell on vastuullisesti pyydettyjen merenelävien asialla: ”Mikäli emme nyt ja jatkossa huolehdi vastuullisuudesta, kala yksinkertaisesti loppuu meristä.”

noin 150g tuoretta MSC-sertifioitua keltaevätonnikalaa 

2 kananmunan keltuaista

2dl lyhytjyväistä riisiä (esim. sushiriisiä)

2 kevätsipulia

paahdettuja seesaminsiemeniä

soijaa (esim. punakorkkinen Kikkoman) tai ponzua (sitrussoijaa)

  1. Leikkaa tonnikala pieniksi kuutioiksi ja viipaloi kevätsipuli. 
  2. Keitä sushiriisi pakkauksen ohjeen mukaan.
  3. Annostele keitetty riisi kulhoihin ja asettele tonnikalakuutiot sen päälle.
  4. Kaada keltuainen kulhon keskelle.
  5. Koristele kevätsipulilla ja paahdetuilla seesaminsiemenillä ja mausta soijakastikkeella.

Sininen Keittokirja julkaistaan maailmanlaajuisesti torstaina 7.1.2021. 
Suomenkielisen keittokirjan löydät täältä: stories.msc.org/fi/sininenkeittokirja 

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Lifestyle