Hoitamaton iensairaus on terveysriski


Työntekijöidensä perustama Hammaslääkäriasema Helmiäinen sijaitsee
Tampereen keskustassa. Vastaanotolle on koottu kaikki alan palvelut aina
suuhygienistin toimenpiteistä perushoitoon ja erikoishammashoitoon asti.

Suun terveydestä huolehtiminen on oleellinen osa terveyttä. Hampaiden hoidossa on toki esteettinen puoli, mutta se ei saisi jäädä vain siihen. Ihmisille tulee usein yllätyksenä, kuinka ison riskin hän ottaa hoitamattoman ientulehduksen kanssa”, kertoo hammaslääkäri Ville Männistö Tampereen ydinkeskustassa sijaitsevasta Hammaslääkäriasema Helmiäisestä.

Ientulehdus voi edetä hitaasti parodontiitiksi, jos pitkittynyt tulehdus pääsee etenemään hampaan ympäryskudoksiin. Parodontiitin kehittyessä muodostuu syviä ientaskuja, joissa bakteerit pääsevät jylläämään. Jollei hoitoa aloiteta tarpeeksi ajoissa, hammas voi jopa irrota.

”Hoitamaton parodontiitti voi muodostaa pinta-alaltaan jopa kämmenen kokoisen tulehtuneen alueen. Paikallisen tulehduksen lisäksi se lisää elimistön matala-asteista tulehdusta, joka on yhteydessä muun muassa diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin”, kertoo parodontologian erikoishammaslääkäri Joonas Liukkonen.

Hän on yksi monista Hammaslääkäriasema Helmiäisen erikoishammaslääkäreistä. Asemalla onkin kattavasti kaikki erikoishammashoidon ammattilaiset oli kyseessä sitten kirurgia, oikomis- ja juurihoidot tai esimerkiksi radiologinen kuvantaminen. Pelko- ja lapsipotilaat huomioidaan hyvin. Ville Männistön erityisosaamiseen kuuluu suu- ja leukakirurgia.

”Olemme itsenäinen, yksityinen, työntekijöiden luoma hammaslääkäriasema. Meille on ollut tärkeää perustaa asemamme omien arvojemme pohjalta niin, että suun terveys on etusijalla”, hän kertoo.

Asema edustaakin modernia terveydenhuollon ajattelua, jossa muodostetaan moniammatillinen yhteisö tiedon nopeaan kulkuun alojen erikoisosaajilta.

”Pääpilarimme on kuitenkin hyvä perushammashoito. Se on kaiken pohja.”

Ennakointi onkin juuri se, mitä Männistö korostaa. Erityisesti koronapandemian jälkeen, kun kunnalliset hammaslääkärijonot ovat kasvaneet entistä mittavimmiksi. Männistö laskee, että yksityinen perushammashoito maksaa noin puolitoistakertaisesti kunnallisen hoidon maksuihin verrattuna, mutta toisaalta odotusaika on murtoosa kunnallisen puolen jonoista. Kun asiat pitkittyvät, ne mutkistuvat ja pieni reikä hampaassa voikin olla iso ongelma, kun kunnallisessa hoidossa päästään tositoimiin. Ville
Männistö kehottaakin tulemaan perustarkastukseen, jotta suun ja hampaiden tila voidaan tarkastaa nopeasti.

”Tarjoamme hammaslääkäripalveluita myös työterveyteen. Suun hyvinvoinnista huolehtiminen on yksi keino edistää työntekijöiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Samalla se kertoo työntekijälle, että hänestä välitetään”, muistuttaa Ville Männistö.

Varaa aika perus- tai
erikoishammaslääkärille:
www.helmiainen.fi tai
soittamalla 037771700

Ville Männistö

Joonas Liukkonen

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Hyvinvointi Terveys