Hirsipäiväkodissa on tunnelmaa


Pilke päiväkodit valitsi hirsirakentamisen hyvän äänimaailman sekä raikkaan sisäilman ansiosta. Uusissa päiväkodeissa sekä lapset että työntekijät voivat hyvin. 

Pilke päiväkotien toimitusjohtaja Minna Martikainen vieraili viisi vuotta sitten uudessa, hirrestä tehdyssä päiväkodissa. Kokemus oli erilainen. 

”Sateisena päivänä sisään tullessa vastassa ei ollut ensimmäisenä lasten kuravaatteiden haju, vaan siellä tuoksui hyvälle hirrelle.” 

Eteenpäin kävellessä tunnelman levollisuus ihmetytti. Lasten syödessä samassa tilassa hälinää ei ollut juurikaan. Martikaiselle kerrottiin hirsirakenteiden vaimentavan ääniä. 

Pian vierailun jälkeen Pilke päiväkodit sai mahdollisuuden osallistua hirsisen päiväkodin rakentamiseen. Se poiki hyvät yhteistyökumppanit: Honkarakenteen ja Mediset Hoivarakentajat. Se poiki hyvät yhteistyökumppanit: Honkarakenteen ja Mediset Hoivarakentajat. Pilke teki heidän kanssaan sopimuksen 35 hirsipäiväkodista eri puolilla Suomea. 

”Hirsirakenteet vaimentavat ääniä” 

Muunneltava tila

Uutta rakentaessa oli mahdollisuus luoda nykyisten varhaiskasvatuksen oppimistavoitteiden mukaisia oppimisympäristöjä. 

Päiväkodeissa on paljon avaraa tilaa, joita sisustetaan huonekaluilla erilaisiksi leikki- ja toimintaympäristöiksi. Enää leikkejä ei tarvitse siivota pois, kun toiminta muuttuu syömisestä ulkoiluun tai lepoon. 

”Lapsi on toiminnan keskiössä ja osallistuu aktiivisesti tekemisen suunnitteluun”, Martikainen kuvailee. 

Tekeminen tapahtuu nykyään pienemmissä ryhmissä. Kotiryhmät ovat edelleen olemassa, mutta sen lisäksi esimerkiksi liikuntaryhmissä voi olla eri ikäisiä lapsia. 

”Päiväkoti saadaan toimintaan vajaassa vuodessa rakentamispäätöksestä” 

Valttina terveellisyys 

Neljästoista hirsinen päiväkoti Kaste nousi juuri Kirkkonummelle. 

”Kunnan viranomaiset kävivät sieltä tutustumassa hirsirakennukseemme ja halusivat sellaisen myös omaan kuntaansa”, Minna Martikainen kertoo. 

Hän kuvailee yksityisen toimijan etuna olevan kunnalliseen rakentamiseen verrattuna nopeuden. 

Päiväkoti saadaan toimintaan vajaassa vuodessa rakentamispäätöksestä. 

Hirren terveysvaikutuksista löytyy tutkittua tietoa. VTT:n mukaan se jopa laskee ihmisen sydämen sykettä. 

”Oma tuntumamme on, että hirsirakennuksissa lasten ja henkilökunnan sairasteluja on vähemmän. Lisäksi väkeä on helppo saada. Kun kyse on terveydestä, lapset ja työntekijät tulevat pitkänkin matkan takaa.” 

pilkepaivakodit.fi

Jaa tämä artikkeli


Perhe