Hirsipääkaupunki Pudasjärvi näyttää mallia muille


Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Pudasjärven asukkaat nauttivat palveluista, opiskelusta ja työnteosta terveissä tiloissa maailman suurimmissa moderneissa hirsirakennuksissa. 

Pudasjärvi kohtasi 2000-luvulla sisäilmaongelmia jopa melko tuoreissa koulu- ja päiväkotirakennuksissaan. ”Siksi päätimme palauttaa terveellisenä tunnetun hirsirakentamisen kunniaan. Hirrestä syntyy laadukkaita julkisia rakennuksia, joissa vallitsee terve sisäilma, hyvä akustiikka ja mukava tunnelma. Lisäksi niillä on pitkä elinkaari”, kertoo kaupunginjohtaja Tomi Timonen. 

Hirren käyttö alkoi uudesta päiväkodista, josta saadut hyvät kokemukset innostivat rakentamaan maailman suurimman hirsikoulukampuksen. Sittemmin kaupunkiin on noussut hirrestä palvelukoti, kerrostaloja ja uusimpana Hyvän olon keskus Pirtti, joka kätkee sisäänsä muun muassa sote-palveluja ja kirjaston. Nivankankaan uudelle asuinalueelle kaavoitetaan kokonaista hirsikylää. 

Hirrestä voi tehdä mitä vaan 

Pudasjärveltä löytyy maailman suurin hirsirakennusten valmistaja, Kontiotuote Oy, joka on toimittanut myös kaupungin isot hirsikohteet. Kenellekään ei tullut mieleen rakentaa hirrestä esimerkiksi kerrostaloja, ennen kuin Kontio toi KontioBlock-rakennekonseptin markkinoille ja toimitti ensimmäisten hirsikerrostalojen hirret Pudasjärven kerrostaloihin. 

”Hirsikampus teki hirrestä salonkikelpoisen, eikä sen valmistumisen jälkeen kukaan ole kyseenalaistanut hirren käyttöä julkisessakaan rakentamisessa. Hirrestä voi tehdä mitä vaan, jos osaa. Kontiotuotteella on maailman parasta puurakentamisen osaamista eli Woodhow’ta ”, toteaa liiketoimintajohtaja Hanna Haipus. ”Ohjenuorana meille toimii se, että taloissamme on hyvä elää Healthy Living -ajattelun mukaisesti.” 

Hirsitalojen hyvä menekki niin kotimaassa kuin ulkomailla tuo työpaikkoja Pudasjärvelle. Yksi uusista työntekijöistä on arkkitehti Jari Maukonen, joka muutti kaupunkiin Kangasalta Tampereen kupeesta. ”Täällä on puhdasta, rauhallista ja turvallista. Työmatkoihini menee kuukaudessa viisi tuntia, kun aiemmin niihin kului 30 tuntia. Minulla on kuukaudessa vuorokausi enemmän aikaa kuin isolla paikkakunnalla.” 

Tutustu tarkemmin: www.pudasjarvi.fi

Jaa tämä artikkeli


Elinvoimainen Suomi