Hevosia Horses Kimmo Pyykkö -taidemuseo 11.6.-28.8.2022


HEVONEN kesytettiin noin 5000 vuotta sitten. Siitä asti hevonen on elänyt ihmisen rinnalla. Suomen taiteessa hevosia näkyy jo vanhoissa koruissa ja keskiaikaisissa puuveistoksissa. Taiteessa hevonen on usein kuvattu osana maisemaa, hallitsijaa selässään kantavana vallan symbolina tai runoratsuna. Yksinään kirmaava hevonen näyttäytyy puolestaan vapauden symbolina. Kaikkia näitä kuvatyyppejä näkyy Suomenkin taiteessa sekä Kimmo Pyykkö -taidemuseon kesän 2022 näyttelyssä, joka aiheensa puolesta liittyy Kangasalan matkailun hevosvoimien teemavuoteen. 

Museon intendentti Soila Kaipiainen on kuratoinut näyttelyn, jossa pääosaan nousevat hevoset – hurmaavat, hurjat, jylhät ja vapaat. Osa hevosista kirmaa ja piehtaroi vapaana, jollakin on selässään ratsastaja, marsalkka Mannerheim, nuori tyttö tai vaikkapa cowboy. Jostakin rakkaasta hevosesta on muistona vain kallo. Nina Ternon sirot ratsut on valettu pronssiin, Kain Tapperin lapsuuden hevosen kallot on veistetty puuhun ja Petri Ala-Maunuksen cowboyt on maalattu kankaalle. Tänä kesänä hevoset saapuvat kesälaitumille Kimmo Pyykkö -taidemuseoon. 

Hevosia – Horses -näyttely on esillä taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 11.6. – 28.8.2022. Kimmo Pyykkö -taidemuseon kolmannessa kerroksessa on pysyvä näyttely Kimmo Pyykkö: Pitkän matkan ateljee. 

Lue lisää: kimmopyykkotaidemuseo.fi

Jaa tämä artikkeli


Kesä Suomessa