Hevonen hurmaa ja kasvattaa


Ratsastus on tasa-arvoinen ja monipuolinen liikuntamuoto, jossa kumppanina on hurmaava hevonen. Parhaimmillaan se on harrastus, jonka parissa koko perhe voi lähentyä ja viettää aikaa yhdessä. 

Ratsastajan ja hevosen vuorovaikutus syntyy kosketuksesta ja tunteesta. Jokainen, joka on kokenut yhteyden hevosen kanssa, ei sitä unohda. Lajia harrastaa noin 150 000 suomalaista. Ratsastus on Koululaiskyselyn 2020 mukaan alakouluikäisten tyttöjen toivotuin harrastus. 

”Ratsastus on elämyksellinen ja urheilullinen harrastus, joka antaa sisältöä elämään, lisää hyvinvointia ja kasvattaa vastuullisuuteen. Hevosta käytetään myös ratsastusterapiassa, jossa hyödynnetään sen liikettä, herkkää luonnetta sekä talliympäristön monipuolisuutta. Ratsastaminen luonnossa rauhoittaa tutkitusti sekä kehon että mielen”, muistuttaa Suomen Ratsastajainliiton viestintäpäällikkö Kati Hurme. 

”Hevosihmisiä yhdistää rakkaus hevoseen. Hevonen on suvaitsevainen. Se ei arvota ihmistä tittelin, iän, sukupuolen tai sosiaalisen taustan kautta. Hevosen luottamuksen voittaa käyttäytymällä reilusti sen seurassa”, Hurme sanoo. 

Espoolaisen Primus Tallin ratsastuksenohjaajat Johanna Riihimäki ja Emmi Salminen jakavat oppilaansa tasoryhmittäin, jolloin samalla tunnilla ratsastaa hyvinkin eri-ikäisiä lapsia ja nuoria. 

”Nuorimmilla lapsilla opetus tapahtuu enemmän myös leikin ja tasapainoharjoitusten kautta. Oppilaat harjoittelevat yhdessä viikoittain tunneilla myös hevostaitoja”, he kertovat. 

Ratsastusseurassa oppilaat pääsevät mukaan myös hevoskerhoihin ja voivat suorittaa kehittymiseen kannustavia hevostaito- ja ratsastusmerkkejä. Seurojen jäsenille on tarjolla myös koulutuksia ja tapahtumia, ja monet seurat järjestävät myös omia kilpailuja. 

Lapselle ja vanhemmalle ratsastus ja tallimaailma tarjoavat yhteisen harrastuksen, jossa syntyy muistorikkaita elämyksiä. Moni aikuinen harrastaja palaakin lajiin uudelleen esimerkiksi lastensa harrastusten kautta.

Aloita ratsastusharrastus Ratsastajainliiton jäsentallissa. Saat ammattitaitoisen opettajan, turvalliset olosuhteet ja koulutetun hevosen, jonka hyvinvoinnista huolehditaan.

Lue lisää: ratsastus.fi

Jaa tämä artikkeli


Lapsiperheiden Suomi