TULEVAISUUDEN VALAISTUS RYTMITTÄÄ PÄIVÄN


Ihmiskeskeisestä valaistuksesta kertoo Helvarin Chief Future Illuminator Henri Juslén. Hän edustaa ”Lightning Intelligence-” eli valonohjaus-puolta ja vetää Future Lightning -tiimiä liki 100-vuotiaassa suomalaisessa, globaalisti toimivassa perheyrityksessä Helvar Oy Ab:ssa. Yritys tarjoaa valonohjausjärjestelmiä ammattipuolelle kuten toimistoille, hotelleille, kouluille ja sairaaloille.

Juslen itse on ensimmäinen Suomessa TTK:lta (nyk. Aalto-yliopisto) valaistus pääaineena valmistunut. Hän on tehnyt valaistussuunnittelua, opiskellut työpsykologiaa ja väitellyt tohtoriksi asti.

Rakennusalan hyvinvointistandardi

Well-standardi tai pikemminkin sertifikaatti tähtää ihmisten hyvinvointiin ja on otettu tärkeäksi osaksi muiden rakennusstandardien rinnalle.

”Ei puhuta pelkästä rakennuksesta, WELL menee hiukan pidemmälle. Puhutaan myös organisaatiosta ja sen toimintatavoista. Wellstandardissa on useita kriteereitä ja meitä eniten tietysti kiinnostaa ”valo” eli miten valolla voidaan vaikuttaa”, kertoo Henri Juslen.

”Kun hyvinvointiasiat on otettu vakavasti ja tehty töitä niiden eteen, voidaan puhua Well-tiloista ja -organisaatioista. Well korostaa valaistuksen merkitystä ja ohjaa vuorokausirytmiä tukevaan valaistukseen (Light over Time).

”Helvarilta löytyy valaistuksen ohjaukseen ratkaisuja, jotka tukevat Well-standardin saavuttamista.

”Well korostaa valaistuksen merkitystä ja ohjaa vuorokausirytmiä tukevaan valaistukseen.”

Kylmää valoa vai lämmintä valoa

Valonmäärää ja värilämpötilaa pystytään säätelemään ja muuttamaan valonohjauksella ja kaikki tämä liittyy ihmisen biologiseen kelloon eli vuorokausirytmiin.

”Well-standardin mukaan pitäisi antaa paljon kylmää valoa 9–13 välisenä aikana. Yleisesti voisin sanoa, että aamupäivällä runsaasti kylmää valoa ja iltapäivällä voi alkaa pienentää valotasoa ja siirtyä myös lämpimämpään valoon”, mainitsee Juslen.

Helvarin valaistusjärjestelmät antavat mahdollisuuden tilan suunnittelijalle tai loppukäyttäjälle tehdä itsenäisiä valaistusratkaisuja joko koko tilaan tai esimerkiksi työpistekohtaisesti ja tai henkilökohtaisesti (Tunable Light).

Esimerkkinä mainittakoon, kun toivotaan ihmisten menevän kahvitauolle keskustelemaan keskenään, niin värilämpötilan muutos tiettyyn aikaan toimii signaalina.

”Minä tekisin muutokset hitaasti. idea olisi siinä, että on hyvät ja täydelliset valaistusolosuhteet koko ajan, jolloin valaistusta ei edes huomaa.”

www.helvar.com

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Infrastruktuuri Rakentaminen Rakentaminen 2020