Helsingissä on hyvä tehdä töitä ihmiseltä ihmiselle


Helsingin kaupunki tarjoaa merkityksellistä työtä sosiaali- ja terveysalan osaajille. Heitä odottavat myös ison työnantajan tarjoamat lisäkoulutus- ja uralla etenemismahdollisuudet, vastapainona kunnolliset loma-ajat.

Käpylässä sijaitseva kehitysvammaisten toimintakeskus Sofianlehto on loistava esimerkki työpaikasta, jossa saa päivittäin hyvää mieltä ja kiitosta. Suojelukohteeksi määritelty upea keltainen kivihuvila seisoo kutsuvana mäen päällä – ja sen sisätilat tarjoavat elämyksiä.

”Täällä toimii kehitysvammapoliklinikka, lastenpalveluyksikkö sekä multisensorinen toimintakeskus, joka edistää kehitysvammaisten omatoimista tekemistä ja interaktiivisuutta hyödyntämällä kaikkien aistien kokemuksia. Mikä parasta, moniammatillinen tiimimme musiikkiterapeutista kommunikaatio-ohjaajaan saa vapaasti kehittää päivätoimintaa, toiminnan puitteita ja ideoida erilaisia multisensorisia apuvälineitä”, kertoo vammaisten työ- ja päivätoiminnan päällikkö Pauliina Vähäpesola. Hän rakentaa yhdessä esimiesten kanssa puitteita, jossa ohjaajat jaksavat työskennellä laadukkaasti asiakkaiden kanssa.

Sofianlehdon elämyksellinen huone on hyvä esimerkki: siellä vammaisasiakas voi vaikka istua värähtelevässä tuolissa, aistia tuulen tuiverruksen hiuksissaan ja katsella isolta näytöltä etenemistään virtuaalisessa vuoristoradassa.

”Täällä moni saa kokea elämyksiä, joita ei toimintarajoitteidensa vuoksi muuten pääsisi kokemaan”, Pauliina sanoo ja demonstroi, kuinka katosta roikkuvan valosuihkun värin voi valita heittämällä isoa pehmonoppaa.

Päivittäisellä työllä vaikuttavuutta vammaisten aseman parantamiseksi

Pasilan vammaistyö- ja päivätoiminnan yksikössä yli 20 vuotta ohjaajana viihtynyt Johanna Pirhonen ei mieti hetkeäkään vastausta kysymykseen, miksi viihtyy työssään: ”Meidän persoonalliset asiakkaamme ovat niin ihania!”

Pasilan toiminta tukee vammaisasiakkaiden aikuisuutta, omatoimisuutta, osallisuutta työelämään ja itsenäisyyttä.

”Ideoimme toimintaa, joka käsittää kulttuuria, taidetta, liikuntaa, musiikkia sekä aisti- ja luontoelämyksiä erilaisten retkien muodossa”, Johanna hymyilee.

Johanna on saanut halutessaan lisäkouluttautua ja laajentaa toimenkuvaansa, jolloin työ on säilynyt vuosien mittaan mielekkäänä eikä työuupumusta ole esiintynyt. ”Olen myös kirjaamisvalmentaja, Apottiasiakasjärjestelmän koordinaattori sekä Oiva-vuorovaikutusohjaaja.”

”Meidän työmme edistää konkreettisesti kehitysvammaisten tasavertaista asemaa yhteiskunnassa ja siksi meidän tulee pysyä ajan hermolla siinä, mitä asiakkaamme tarvitsevat”, Pauliina kiteyttää toimintakeskuksissa tehtävän työn merkityksellisyyden.

Jaa tämä artikkeli


Työelämä