Hedelmällisyyden selvittäminen lapsihaaveilun rinnalle


 MC-FI-00094

Naisen hedelmällisyys alkaa hiipua jo kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen. Jos olet 35+-vuotias nainen ja suunnittelet lapsen hankintaa, varaa aika gynekologitutkimukseen ja testauta hedelmällisyytesi. AMH-tason mittauttaminen on hyvä apu lähtötilanteen selvittämiseksi, kun tulokset tulkitsee asiantuntija. 

Yhä useampi nainen aikoo äidiksi myöhäisemmällä iällä – tai toivoo iltatähden esimerkiksi uuden elämänkumppaninsa kanssa. Vaikka naisella olisi jo vanhempia lapsia ja raskaaksi tulo nuorempana onnistui helposti, tilanne voi olla toinen 35+-vuotiaana: lasta ei ala kuulua vaikka miehen siittiöt on todettu liikkuvaisiksi eikä muuta ilmeistä syytä lapsettomuuteen ole. 

Googlettamisen ja kotona pähkäilyn sijaan kannattaa ottaa yhteyttä lapsettomuuslääkäriin, varsinkin, jos on sairaushistoriaa tai kuukautiskierto on viime vuosina alkanut lyhentyä. 

Naisten vaihdevuosi-iässä on suuria eroja: se voi vaihdella 40 ja 60 ikävuoden välillä. On hyvä muistaa, että vaikka nainen ei enää ole hedelmällinen, hänellä voi olla melko säännöllinen kuukautiskierto vielä usean vuoden ajan.¹ 

”On hyvä matalalla kynnyksellä varata aika gynekologille ihan jo asiantuntijan kanssa käytävää keskustelua varten, varsinkin, jos lasta ei ole puolen vuoden – vuoden yrittämisen jälkeen alkanut kuulua. Haastattelukartoitus on tärkeä, samoin munasarjojen ja kohdun rakenteen paljastava ultraäänitutkimus. Jos nainen on sairastanut klamydian tai hänelle on tehty vatsaontelon leikkauksia, voi olla syy kartoittaa ultraäänitutkimuksella myös munanjohtimien aukiolo. Erityisesti kannattaa mittauttaa munasarjojen varastotilanteesta kertova AMH-taso, mikäli oman äidin kuukautiset ovat loppuneet aikaisin. Mittausta suositellaan myös, jos naiselle on tehty munasarjakirurgiaa esimerkiksi endometrioosin vuoksi”, opastaa LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lapsettomuuslääkäri Paula Kuivasaari-Pirinen. 

Hormonitutkimukset ovat lääkärin tekemän ultraäänitutkimuksen lisäksi merkittävä apu lapsettomuuden perussyyn selvittämisessä. Rochen Elecsys AMH-testi antaa asiantuntevan lääkärin tulkitsemana tärkeää tietoa: laboratoriokokeen avulla voidaan ennustaa munasarjojen reserviä tuottaa munasoluja, mikä on yksilöllistä. AMH-tuloksen avulla voidaan myös annostella munasarjoja stimuloiva lääkitystä ilman munasarjojen hyperstimulaatioriskiä. 

”Lapsettomuuslääkärillä käynti ei lyö keneenkään mitään leimaa. Parhaimmillaan saa kuulla, että kaikki on kunnossa. Kun parin stressi näin helpottaa, voi lapsikin antaa kuulua itsestään”, Kuivasaari-Pirinen rohkaisee.

Artikkelin kustantaja Roche on Suomessa erittäin merkittävä laboratoriodiagnostiikan toimittaja. 

rosie.fi/category/raskaus-hedelmallisyys/ 

 

 ¹ Lähde: ”Yli 40-vuotiaan naisen infertiliteetti”, Viveca Söderström-Anttila, LT, dosentti, gynekologisen endokrinologian erikoislääkärin katsaus (Suomen Lääkärilehti 39/10) 

 

Jaa tämä artikkeli


Perhe Terveys