HASO: Turvallista ja laadukasta asumista kohtuuhintaan


Helsingin Asumisoikeus Oy eli HASO on Helsingin kaupungin omistama asumisoikeusyhtiö, joka tarjoaa kohtuuhintaisia ja korkealaatuisia asuntoja ympäristöarvoja unohtamatta.

Asumisoikeusasuminen on riskitöntä ja turvallista. Asumissopimuksen yhteydessä maksetaan asumisoikeusmaksu. Lisäksi asukas maksaa omakustannusperiaatteella kuukausittain kohtuullista käyttövastiketta, jolla katetaan kohteiden pääoma- ja hoitokuluja. Asumisoikeus on elinikäinen. Halutessaan siitä voi luopua joustavasti, sillä yhtiö lunastaa asumisoikeuden takaisin ja palauttaa asumisoikeusmaksun indeksikorjattuna.

”Asukkaan näkökulmasta tämä on todella hyvä asumisjärjestelmä”, sanoo HASOn toimitusjohtaja Juha Viljakainen.

HASOssa asukkaat voivat osallistua talokohteen siivouksen ja huollon järjestämiseen sekä korjauksien ja hankintojen valmisteluun. Heillä on myös kolmen henkilön edustus yhtiön hallituksessa yhdessä kaupungin kahden luottamushenkilön ja kahden virkamiesjäsenen kanssa.

”Asukkaat ovat aktiivisia, ja yhtiö kuuntelee heitä herkällä korvalla. Yhtenä esimerkkinä on vuosittain toteuttava asukastyytyväisyyskysely toiminnan kehittämiseksi”, kertoo Viljakainen.

Kaupunki on vastuullinen omistaja, joka edellyttää omalta yhtiöltään kohtuuhintaisuutta, tasaista vastikekehitystä ja pitkäjänteisyyttä. Myös ekologisuus ja hyvä laatu ovat keskeisiä tavoitteita.

”Kaupunki ohjaa HASOa ja vaatii sitä olemaan esimerkillinen ja kunnianhimoinen. Energiansäästö ja hiilineutraalisuus ovat keskeisiä tavoitteita. Kaupungin oman yhtiön täytyy olla vielä vähän muita parempi ja kustannustehokkaampi”, huomauttaa HASOn hallituksen puheenjohtaja Mari Randell, joka työskentelee Helsingin kaupungin asunto-ohjelmapäällikkönä.

Helsingin Asumisoikeus Oy

  • Helsingin kaupungin kokonaan omistama asumisoikeusyhtiö
  • Tarjoaa kohtuuhintaisia ja laadukkaita asuntoja pääkaupungissa
  • 90 asuinkohdetta, noin 4 500 asuntoa, 9 000 asukasta
  • 400–500 uutta HASO-kotia vuodessa
  • Yhtiön käyttövastike vuonna 2019 on keskimäärin 10,18 €/m2/kk.

www.haso.fi/

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli