Hartelan uusissa rakennushankkeissa on ratikka ja luonto lähellä.


”Rakennamme koteja, joihin on helppo tulla ja joissa viihdytään. Esimerkiksi uuteen Kangasalan Lamminrahkan kaupunginosaan on tulossa monipuolinen asuntotarjonta hyvien kulkuyhteyksien ja luonnon äärellä”, aluejohtaja Elisa Tuomisto sanoo.

Hartela on yksi Suomen suurimmista rakennusliikkeistä. Vuonna 1942 Turussa aloittaneen perheyhtiön toiminta on vuosikymmenien aikana laajentunut valtakunnalliseksi rakennusyhtiöksi. ”Rakennamme koteja ja tiloja hyvälle elämälle. Olemme kuvailleet itseämme lähirakennusyhtiöksi, joka toimii paikallisesti mutta omaa vahvat hartiat.”, Tampereen aluejohtaja Elisa Tuomisto kuvaa Hartelan suvun omistuksessa olevan perheyhtiön nykytilaa. ”Arvojamme ovat asiakasläheisyys, ammattiylpeys ja aloitteellisuus ja toimintaamme ohjaavat kestävän kehityksen periaatteet aina tontin hankinnasta lähtien.”

Tuomisto korostaa rakentamisen painottumista yksittäisten kohteiden sijaan aluehankkeisiin. ”Vaikka aluerakennuskohteet ovat usein ajallisesti pitkiä, on niiden toteuttaminen hyvin palkitsevaa. Pääsemme kerralla suunnittelemaan ja rakentamaan toiminnallisia ja viihtyisiä asuinalueita tuleville asukkaille ja toimijoille.” Aluerakennushankkeissa pystytään Tuomiston mukaan huomioimaan kestävä kehitys niin ekologisesta, sosiaalisesta kuin taloudellisesta näkökulmasta.

Kaupin puistokortteliin on noussut kerrostaloja puusta ja betonista. Hartelan ensimmäisen puukerrostalon tilaajana on TOAS. Kuva Hartela / Matias Ahonen

Kerrostaloja betonista ja puusta

Hartela toteuttaa pääosin kerrostaloja betonista. Tuomisto on valmis puhumaan niiden puolesta. ”Rakentamisen ja rakennuksen elinkaaren aikainen energiatehokkuus ja ylläpito puoltavat yhä betonirakenteisia kerrostaloja. Tuomisto huomauttaa, ettei kuitenkaan halua sulkea pois puurakentamista. Hartelan ensimmäinen puukerrostalokohde, on loppusuoralla. Kauppiin valmistuu Tampereen Opiskelija-asuntosäätiö TOASille yhdeksänkerroksinen, puurakenteinen opiskelija-asuintalo. Kohteeseen tulee kaikkiaan 72 asuntoa ja se koostuu pääosin valmiiksi rakennetuista moduuleista, kotimaisista CLT-puutilaelementeistä.

Tuomisto korostaa asunto- ja asumistarjonnan monipuolisuutta. ”Rakennamme koteja erilaisten ihmisten erilaisiin elämäntilanteisin”, hän sanoo. Tuomiston mukaan rakentajalla on oltava kyky suunnitella kokonaisuuksia, jotka kestävät aikaa ja muuttuvia tarpeita.

”Myymme RS-rahoituksella asuntoja kuluttajille ja toteutamme kumppaneillemme kokonaisia kerrostaloja. Kumppaneinamme toimivat sekä ARA- että vapaarahoitteiset vuokraja asumisoikeusasuntojen rakennuttajat. Monipuolinen asuntojakauma ja -tarjonta ehkäisee alueiden eriytymistä ja mahdollistaa asuntoalueen nopean rakentumisen, mikä lisää asukkaiden viihtyvyyttä.

”Asunnot sopeutuvat erilaisiin elämäntilanteisiin.”

Kodin käsite muuttuu ja laajenee

Kodin käsite on Tuomiston mukaan muuttumassa ja vahvasti laajenemassa kattamaan myös pihapiiriin. ”Nyt tehdään taas taloyhtiöiden yhtiösaunoja. Loppuvuodesta käynnistämme rakennustyöt Kangasalan Lamminrahkassa, jonne tulee mm. korttelitalo koko korttelin asukkaiden käyttöön.

Hervantaan Hartelalla on niin ikään suunnitteilla iso kokonaisuus. Tuomiston mukaan kyse on alueen arvostuksen noususta uuden ratikkayhteyden myötä. ”Hervanta tunnetaan opiskelijoista, oppilaitoksista ja monikulttuurisuudesta. Hervanta on ollut kaupunki kaupungin sisällä.Nyt uudet ratikkakiskot nitovat Tampereen keskustaa ja Hervantaa entistä tiiviimmin yhteen. Tuomisto ennustaa alueen arvostuksen nousevan lähitulevaisuudessa myös uudenlaisen kaupunkiarkkitehtuurin myötä.

Hervantaan suunnittelut asunnot rakennetaan erilaisiin elämäntilanteisiin sopeutuviksi, muuntojoustaviksi. ”Etätyön myötä kaksioita on tarve muuttaa helposti kolmioiksi. Asuntojen yhdistely ja sivuasunnot 1900-alun tyyliin ovat taas kysyttyjä”, Elisa Tuomisto sanoo.

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi