Suojaa kotisi – paloturvallisuuden kolme tärkeintä asiaa VAROITA – EVAKUOI – SAMMUTA


Palovaroittimen käyttöikä on 10 vuotta

Viranomaisten suositusten mukaan palovaroitin tulee vaihtaa 10 vuoden käytön jälkeen. Olosuhteet (lika, pöly, kosteus) vaikuttavat palovaroittimen ikään ja toimintakuntoon. Palovaroittimesta voi pitää huolta kevyesti imuroimalla tai pyyhkimällä. Yksi vaihtoehto tavallisen paristokäyttöisen varoittimen sijaan on hankkia palovaroitin, jossa on integroitu 10 vuoden paristo. Näiden tuotteiden toimintona on usein tuotteen vaihtotarpeen ilmaisin. Mikäli tällaista toimintoa ei ole, niin hyvä keino on merkitä palovaroittimeen käyttöönottopäivä itse.

Ohjeita ja suosituksia

Ajattele käytännöllisesti millainen asuntosi on, kun olet hankkimassa palovaroitinta. Sisäasiainministeriön asetuksella on säädetty, että yksi palovaroitin tulee asentaa jokaista alkavaa 60 kerrosneliömetriä kohden. Vuonna 2009 astui voimaan asetus verkkovirtaan kytkettävistä palovaroittimista uudisrakennuksiin, joihin pätee sama asennussääntö kuin paristokäyttöisiin varoittimiin. Tulipalot alkavat usein yöllä, kun nukutaan. Asenna siis palovaroitin siten, että kuulet hälytyksen. Jos asuntosi on yhdessä tasossa oleva avotila saattaa yksi palovaroitin riittää. Mikäli asunnossasi on useita kerroksia ja huoneita, tulee noudattaa vähintään edellä mainittua 60 m2 sääntöä. Suosittelemme, että palovaroitin asennetaan kaikkiin huoneisiin, joissa oleskellaan. Oikea määrä oikein asennettuja palovaroittimia on ratkaiseva turva.

Milloin kannattaa valita sarjaankytkettävät palovaroittimet

Kun yksi varoitin hälyttää, niin kaikki hälyttävät samanaikaisesti. Jos asunnossa on useampia huoneita, kannattaa vakavasti harkita sarjaan kytkettävien palovaroitinten hankkimista. Jos tulipalo syttyy yhdessä huoneessa, niin kaikki asunnon samassa sarjassa olevat varoittimet hälyttävät yhtä aikaa. Näin jää enemmän aikaa evakuointiin. Lapsiperheissä sarjaan kytkettävä varoitin tulisi asentaa sekä vanhempien että lasten makuuhuoneeseen. Sarjoitettavia palovaroittimia voidaan kytkeä sarjaan muutamia kymmeniä.

Palovaroitin ei korvaa häkävaroitinta. Asunnoissa, joissa on häkälähteitä, kuten tulisijat, leivinuuni, takka, kamina jne. tulisi asentaa häkävaroitin kaikkiin tiloihin, joissa tällainen häkälähde on. Vaarallista häkämonoksidia syntyy epäpuhtaan palamisen seurauksena. Häkä on väritön, hajuton ja mauton kaasu ja sitä on vaikea havaita. Erilaisia tulisijoja ja häkälähteitä on vakinaisissa- ja vapaa-ajanasunnoissa, matkailuautoissa – ja vaunuissa, veneissä jne.

Sammutuspeitteitä löytyy varmasti jokaisesta kodista, mutta käsisammuttimien yleisyys suomalaisissa kotitalouksissa on vähäistä. Käsisammutin kuitenkin lisää turvallisuutta lisää turvallisuutta, se on tehokas ja nopeasti käyttöön otettavissa alkusammutuksessa. Joissain maissa käsisammutin on pakollinen myös kotitalouksissa.

Lue lisää: www.gpbmnordic.fi/paloturva.html

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Asuminen Koti ja sisustus