GOLF harrastuksena kasvattaa suosiotaan


Golfmyytit murskaksi

On aika oikaista vääriä käsityksiä golfista alan ammattilaisen kanssa. Marika Voss on Golfliiton tuore viestintävastaava, entinen maajoukkue-edustaja ja ammattilaisgolfari – monen nuoren naisen esikuva. “Naisia ja tyttöjä Suomen golfareista on 29 %”, Marika aloittaa hämmästyttäen arvatenkin monen lukijan. “Lisää kyllä mahtuu toinen mokoma”, hän hymyilee.

Golf on kallis harrastus

“Monessa seurassa juniorit pelaavat pelkällä jäsenmaksulla. Pelipaketteja on myös erilaisia ja eri tarpeiseen riippuen kierrosmääristä – koko kauden pelioikeutta tai osaketta ei ole pakko hankkia eikä välttämättä sitoutua vain yhteen kenttään. Varusteita saa myös alkuun vuokrattua tai käytettyinä erilaisista kierrätysryhmistä.”

Green Card on vaikea saada

“Alkeiskurssilla tärkeintä on tutustua golfiin, ja että pelaaminen kentällä on jouhevaa ja turvallista. Lajitaitotestejä ei ole. Hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä pariin sataan riippuen kurssin kestosta.”

Pukukoodi on tiukka

“Vanhasta pukeutumiskoodista ja kauluspakosta on luovuttu, tyyli on muuttunut sporttiseksi. Itse pelaan mukavissa teknisissä urheiluvaatteissa.“

Golfkentälle saa mennä vain harrastaja

“Golfkentät ja harjoitusalueet ovat avoimia kaikille, ensivisiitti voi olla vaikka maukkaalle lounaalle ravintolaan!”

Golfkierros on aina 18 reikää

“Ei ole pakko pelata 18 reikää, voi pelata vaikka 9 tai 6 reikää tai vähemmän. Juoksijalle sopii speedgolf! Jokainen pelaa omalla tyylillään, svingejä on yhtä monta kuin pelaajiakin. Väylillä on eri aloitus- eli tiiauspaikkoja, voit pelata lähempää tai kauempaa, jolloin pelaajien erot tasaantuvat. Näin yhdessä voi pelata tasaväkisesti vaikka perheen kolme sukupolvea kerralla. Monilla kentillä lastenrattaat tai koiran saa ottaa mukaan.”

”Svingejä on yhtä monta kuin pelaajiakin.”

Golfin terveyshyödyt ovat merkittäviä

  • Pelaa golfia – elä 5 vuotta pidempään! Golfareiden kuolleisuus on muuta väestöä 40% alhaisempi, mikä vastaa eliniän pidentymistä viidellä vuodella.
  • Golfin harrastaja kävelee noin 200 km vuodessa golfkentällä (yksi kierros on noin 10 km)
  • Golfkierroksella bägiä kantava kuluttaa 2000, kärryjä työntävä 1500, ja golfautoa ajava yli 100 kcal
  • Golfissa sattuu tuhatta pelituntia kohden vain 0,3 loukkaantumista
  • Golfin pelaaminen voi alentaa olennaisesti kolesterolin, verenpaineen ja verensokerin tasoa.
  • Erityisesti +60-vuotiaiden golfareiden tasapaino ja lihaskunto paranee
  • Golfaaminen vähentää ahdistuneisuutta ja masennusta

(Lähde: 2018 International Consensus Statement on Golf and Health)

Tule tutustumaan lajiin Golfmessuille 15.-17.3. Helsingin Messukeskukseen

Suomen Golfliitto, yksi maamme suurimmista lajiliitoista, on suomalaisen golfin kattojärjestö, jossa on 129 golfseuraa ja niissä noin 140 000 jäsentä.

Lisätietoja: www.golf.fi

Virve Rosti golfaa rytmitajua hyödyntäen

Jokaisella on oma tapa pelata golfia – ja näin pitääkin olla. Laji sopii vauvasta vaariin tarjoten aikaa iloiselle, liikunnalliselle yhdessäololle.

Kuva: Vicky Rosti

Rocklaulaja Virve ‘Vicky’ Rostia puri golfkärpänen Espanjan lomareissulla yli 20 vuotta sitten. “Moni sanoo aloittavansa golfin eläkkeellä. Kannattaa aloittaa aikaisemmin, silloin lajista saa eläkepäivillä enemmän irti”, keikkamatkoillaan golfbägiä kuljettava Virve rohkaisee ja lisää: “Itse suoritin green cardin eli golfin “ajokortin” Suomessa palattuani tuolta Espanjan reissulta.”

Pari ensimmäistä pelivuotta oli laulajattaren mukaan aikamoista rimpuilua. “En saanut puumailoilla lyöntejä lähtemään, pelasin rautamailoilla tasoituksen 36:een. Kun sitten rohkaistuin ottamaan muutamia pron tunteja, alkoi peli kulkea! Suosittelen muutamaa ammattilaisopettajan tuntia heti alkuun”, Virve kertoo.

Vicky yhdistää golfin punttisaliin. “Näin saan mahdollisimman monipuolista treeniä.” Hän ei pelaa hampaat irvessä. “Minulle golf on paras tapa viettää aikaa ystävien kanssa kauniissa maisemissa raittiissa ilmassa. Samalla, kun tulee jaettua kuulumiset, kuntoliikkuu sivutuotteena ihan huomaamatta. Ja miten upeaa on aikuisiällä saada uusia ystäviä uuden harrastuksen kautta!”

Rostin tasoitus on parhaimmillaan ollut 19, nyt se on 25,8. Ihan pelkkä pallon leppeä svingailu kaveriporukassa ei rokkimimmille riitä. “Olen kilpailuhenkinen, joten kilpailen myös golfissa. Muusikoiden syksyisessä Rokkigolfissa voitan yleensä naisten mestaruuden”, Vicky nauraa.

Rytmitajuaan pelissä hyödyntävälle Vickylle golfissa on sopivasti haastetta, jotta harmitukset unohtuvat. “Aion pelata niin kauan kuin pystyn kävelemään. Vietän paljon mieluummin neljä tuntia viheriöllä ystävien kanssa kuin kapakassa istuen”, hän kiteyttää.

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Lifestyle Vapaa-aika