GOLF löi itsensä olympialaisiin


Tiesitkö, että Suomen Golfliitto on maan suurin urheilulajijärjestö rekisteröityneillä pelaajilla mitattuna? Tämä tulee monelle varmasti yllätyksenä, sillä golf ei ole vakiintunut Suomessa esimerkiksi televisiolajina. Mahdollisen näkyvyyden puutetta kompensoivat yli 140 000 aktiivista harrastajaa sekä maailmalla menestyvät ammattilaispelaajat.

Vuoden 2016 olympialaisissa Rio de Janeirossa golf palasi urheilujuhlan lajirepertuaariin yli vuosisadan tauon jälkeen. Paluu oli menestys – golf oli Riossa peräti seitsemänneksi seuratuin urheilulaji katsojamäärällä ja someaktiivisuudella mitattuna. Olympialaiset tarjoavat myös suomalaiselle golfille ison tilaisuuden.

“Riosta jäi meille todella hyvät fiilikset. Suomen kohtuullisen menestyksen lisäksi oli ilo huomata, miten lajin globaali yleisö kasvoi”, iloitsee Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen.

Golf sopii olympialaisiin loistavasti ja on tullut jäädäkseen

Kuvassa Ursula Wikström Kuvaaja: Mikko Ilonen

Riossa suomalaista golf-osaamista edustivat sittemmin uransa lopettanut Mikko IlonenRoope KakkoUrsula Wikström ja Noora Komulainen.

Suomen Tokion olympiajoukkueen golfarien kokoonpanoa saadaan jännittää lähes loppumetreille asti. Olympiaranking sulkeutuu kesäkuun lopussa 2020, jolloin olympialaisiin päässeet urheilijat vahvistuvat. Todennäköistä on täysi kahden naisen ja kahden miehen joukkue.

Olympiaryhmän pelaajia on kuunneltu valmistautumisessa sekä leireilyn ja treenien sovittamisessa aikatauluihin. Lisäksi kaksi pelaajaa kävi Japanissa pikareissulla, jolla tutustuttiin kisakenttään ja tuleviin olosuhteisiin.

Väylät auki maailmalle

Ammattilaispelaajat kiertävät maailmaa työkseen vuoden ympäri. Matka eksoottiseen kohteeseen ei siis yksistään riitä motivaattoriksi. Juvonen lisää, että suomalaiset pelaajat ja valmentajat arvostavatkin olympialaisia aivan erityisenä urheilutapahtumana. Normaalista poiketen rahapalkintoja ei ole tiedossa vaan kyseessä on jotain suurempaa.

“Golf kuuluu ehdottomasti olympialaisiin muun huippu-urheilun tavoin. Olen aina halunnut olla mukana”, Sanna Nuutinen kertoo.

Neljä vuotta sitten Suomen golftiimi suuntasi Rion kisoihin innostuneena, uteliaana sekä aavistuksen epätietoisena. “Eihän me tiedetty lainkaan, mihin ollaan menossa”, naurahtaa olympiaryhmän valmentaja Timo Rauhala.

“Päätimme pelaajien kanssa kuitenkin antaa kaikkemme. Myös muiden lajien edustajat kehuivat golfin kiinnostavuutta ja näkyvyyttä kisoissa”, Rauhala jatkaa.

Suomen parhaat pelaajat pelaavat tällä hetkellä elämänsä peliä maailman kentillä. Marraskuussa 24-vuotias Matilda Castren saavutti pelioikeuden korkeimman tason kiertueella LPGA Tourilla. Aiemmin tähän on suomalaisnaisista pystynyt vain Minea Blomqvist-Kakko. Castren on muuttanut Kaliforniaan, jossa puitteet tukevat ammattilaisgolfarin tavoitteita entistä vahvemmin.

Myös Sanna Nuutinen pelasi Euroopan kiertueella parhaan kautensa sijoittuen syksyn aikana kolmesti 10 parhaan joukkoon tähyten tiiviisti kohti Tokiota.

Miehissä Mikko Korhosen kausi päättyi loistavasti, kun tämä löi Dubain finaalikilpailussa viimeisellä kierroksellaan tuloksen neljä alle parin ja nousi komeasti tuloslistalla. Takana on myös voitto Euroopan kiertueella keväältä. Hyvästä pelistä kertoo myös se, että Korhonen missasi kauden aikana vain kolme cut-rajaa. Cutilla tarkoitetaan rajaa, jonka saavuttamalla tai alittamalla pelaaja jatkaa kilpailussa.

Neljästä mahdollisesta olympiapaikasta taistelee kesäkuuhun asti 6–8 suomalaista. Tilanne on kutkuttava, sillä pari hyvää kisaa oikeaan aikaan voi vaikuttaa rankingeissa paljonkin.

Golf on kaikille

Tiistaisena talviaamuna joukko median edustajia, pelaajia, valmentajia ja liiton edustajia on kokoontunut Helsingin Vuosaaressa sijaitsevaan Planmeca Golf Areena -golfhalliin. Puheenaiheeksi nousee ensi vuoden olympialaisten lisäksi lajin tulevaisuus harrastuksena. Jäsenmäärältään suuri ja aktiivinen liitto haluaa esitellä lajia nuorten tulevien tähtien lisäksi aivan kaikille.

“Golfiin on Suomessa helppo tutustua ja golfseurat haluavat olla vastaanottavaisia uusille jäsenille”, kehuu liiton yhteistyökumppanuuksista ja lajimarkkinoinnista vastaava Kimmo Rantamäki.

Mukaan pääseminen on vaivatonta. Todellisen huipputason saavuttaminen golfissa vaatii kuitenkin valtavan määrän omistautumista ja työtä. Motivaattorina varsinkin nuoremmalle polvelle siintää lajin lukuisat kiertueet sekä jatkuva itsensä kehittäminen.

Itsensä edustamisen lisäksi tarjolla on nyt myös tilaisuus edustaa koko Suomea olympialaisten väylillä siniristilippu rinnassa.

www.golf.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Vapaa-aika