GO21 on Tampereen keskustan toimitilarakentamisen kärkihanke


Harva hanke on kirvoittanut yhtä paljon julkista keskustelua kuin vanhan tavara-aseman siirto Tampereen keskustassa. Nyt siirretty rakennus jo odottaa huputettuna peruskorjauksen jälkeistä uutta elämää, ja mielenkiinto on vähitellen siirtynyt viereiselle tontille. 

”Pääsemme aloittamaan maanrakennustyöt Ratapihankadun varressa vielä tämän vuoden puolella, ja parin vuoden päästä tontilla jo seisoo uljas uuden ajan toimistokortteli täynnä toimintaa. GO21-nimellä kulkeva hanke on ainutlaatuinen paitsi keskeisen sijaintinsa myös yksilölliset ja joustavat tilaratkaisut mahdollistavan suunnittelunsa ja tiukkojen ympäristötavoitteidensa vuoksi,” projektijohtaja Rauno Kulmala Jatke Pirkanmaa Oy:stä kertoo. 

GO21-kiinteistökehityshankkeen päärahoittaja ja sitä kautta tuleva kiinteistönomistaja ja vuokranantaja on A. Ahlström Kiinteistöt Oy. Hankkeen toteutuksesta vastaa Jatke Pirkanmaa Oy. 

Työelämän murros vaikuttaa toimitilatarpeisiin 

Digitalisaatio on vaikuttanut radikaalisti työelämään, mutta vasta globaali pandemia antoi todellisen sysäyksen esimerkiksi etätyön yleistymiselle. Koronan jälkimainingeissa monet yritykset pohtivat työnteon käytäntöjään ja toimitilaratkaisujaan, ja sitä taustaa vasten GO21-hankkeen ajoitus on täydellinen. 

”Meille GO21 ei ole vain rakennushanke, vaan koemme sen erinomaisena mahdollisuutena auttaa yrityksiä luomaan uudenlaisia työnteon muotoja. Käyttäjälähtöisen toimitilasuunnittelun avulla yritykset saavat juuri heidän tarpeisiinsa soveltuvat ja muuntojoustavat tilat. Esimerkiksi pääkonttorinsa kortteliin siirtävä ankkurivuokralainen Gofore on kuullut henkilöstöään hyvinkin laajasti tilasuunnittelun yhteydessä. Vielä tässäkin vaiheessa mukaan tulevat vuokralaiset voivat vaikuttaa tulevien tilojensa pohjaratkaisuihin ja esimerkiksi yhteisöllisten kokoontumispaikkojen toiminnallisuuksiin,” Kulmala sanoo. 

Kestävä rakentaminen tukee tuottavuutta 

GO21-toimitilakohteelle haetaan jo rakennusvaiheessa LEED-ympäristö-sertifiointijärjestelmän korkeinta Platinum-tasoa. Sertifikaatti todentaa, että kohteen toteutus vastaa ympäristön kannalta kestäviä periaatteita. Esimerkkejä konkreettisista valinnoista ovat esimerkiksi energiatehokkaat LVI- ja valaistusjärjestelmät, vähän vettä kuluttavat vesikalusteet, aurinkopaneelit, laadukkaat polkupyörien säilytystilat sekä terveysturvalliset materiaalivalinnat. 

”Uskon, että ympäristöä mahdollisimman vähän kuluttava rakentamistapa kantaa pitkälle tulevaisuuteen. LEED-sertifioinnin myötä sitoudumme toimitilojen kestävään ylläpitoon ja energiaa säästävään käyttöön, mikä näkyy tilojen käyttäjille kohtuullisina ja ennakoitavina ylläpitokustannuksina,” Kulmala sanoo. 

Valmistumisen jälkeen on puolestaan haettavissa WELL Core -sertifiointi. Vuokralaisilla on myös mahdollisuus sertifioida omat tilansa vastaavaan WELL-sertifiointiin, jolla todennetaan tilojen viihtyvyyttä ja kestävän kehityksen periaatteita. 

”WELL-sertifioinnissa tarkasteltavia asioita ovat esimerkiksi ilmanlaatu, valaistus ja akustiikka. Viihtyisät ja toimivat tilat edistävät henkilöstön työtyytyväisyyttä ja lisäävät työn tuottavuutta. Tilojen terveysturvallisuus näkyy myös viivan alla, kun henkilöstön oireilu ei tuota työterveyden kustannuksia tai sairauspoissaoloja. GO21 kuuluu valmistuttuaan toimitilakentän pioneereihin, sillä WELL-sertifikaattia on Pohjoismaissakin myönnetty toistaiseksi vain muutamille kiinteistöille,” Kulmala huomauttaa. 

Lisätietoja: www.go21.fi 

Jatke on hyväksytty Green Building Council Finlandin (FIGBC) jäseneksi. FIGBC on Suomen vaikuttavin ja laaja-alaisin kestävän rakennetun ympäristön yhteistyöverkosto. Verkoston jäsenet tuovat yhdessä hiilineutraalit, kiertotalouden mukaiset ja kestävää elämäntapaa tukevat ratkaisut luonnolliseksi osaksi kaikkea kiinteistö- ja rakennusalan toimintaa.

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä pirkanmaa