FRISTADS GREEN -työvaatemallisto ottaa ympäristön huomioon


Fristads on maailman ensimmäinen tekstiilialan yritys, joka ottaa koko tuotannon ympäristövaikutuksia mittaavan EPD- eli Environmental Product Declaration -ympäristöstandardin käyttöön.

”Fristads Green -malliston koko elinkaari on ympäristövaikutuksiltaan
vähäisempi tavanomaiseen tuotantoon verrattuna. Vaatteiden materiaaleina käytetään kierrätettyä polyesteria ja värjäämätöntä puuvillaa, mikä säästää valmistuksessa materiaalia ja vettä”, Fristads Finlandin maajohtaja Mika Väänänen kertoo.

Green-vaatteissa käytettävä polyesteri värjätään e.dye-menetelmällä, joka kuluttaa 75 prosenttia vähemmän vettä, ja ompelun ylijäämäpaloista valmistetaan kyynärpää- ja polvipehmusteita. Vaatteet on suunniteltu myös helposti kierrätettäviksi.

Vaatteita ei pakata kuljetusta varten muoviin, vaan ne taitellaan erikoismenetelmällä, joka säästää tilaa kuljetuksessa. Vaatteet kuljetetaan meri- ja maanteitse.

Uutta suuntaa koko alalle

Fristads-työvaatteet on hyvin suunniteltuja eli ne ovat korkealaatuisia, nykyaikaisia, mukavia käyttää ja kestäviä, ja siten omalta osaltaan myös tehostavat työntekoa. Niinpä niiden tyytyväisinä käyttäjinä on työntekijöitä hyvin erilaisista yrityksistä ja yhteisöistä.

Tekstiiliteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin teollisuuden ala. Tekstiiliteollisuuden uusi EPDympäristöstandardi lisää alan läpinäkyvyyttä, sillä jokaisen tuotteen ympäristöselosteesta käy ilmi tuotannon kuluttaman veden ja hiilidioksidipäästöjen määrä.

Väänänen korostaa, että Fristads haluaa muuttaa koko tekstiiliteollisuuden suuntaa. EPD-standardi on suunnattu koko vaateteollisuuden käyttöön, ja siihen voivat sitoutua niin suuret kansainväliset ketjuliikkeet kuin paikalliset tekstiilialan toimijat. Green-työvaatteista on myöhemmin tulossa myös muiden toimialojen mallistoja.

Taustalla vahva konserni

Fristads on osa tanskalais-ruotsalaista Fristads Kansas -konsernia, joka on Euroopan suurin työ- ja promootiovaatteiden toimittaja. Konserni toimii yli 20 maassa, omistaa kolme tuotantolaitosta, sen liikevaihto on noin 400 miljoonaa euroa, ja työllistää noin 1 900 työntekijää. Fristads on alansa markkinajohtaja, joka asettaa standardit laadulle, kehitykselle ja palveluille.

Green-mallisto on voittanut PCA (Professional Clothing Award) Sustainability palkinnon kesällä ja Red Dot -palkinnon syyskuun lopulla 2019.

www.fristads.com

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Työelämä