FIXCEL – helposti mukautuvat ja siirrettävät tilaratkaisut


FIXCEL®-teräskenno on kevyt, mutta jäykkä, itsekantava rakenne. Oikein käytettynä ja huollettuna rakenteen tekninen käyttöikä on 50 vuotta. 

FIXCEL®-teräskennorakenteisiin perustuvat modulaarisiin rakennusratkaisuihin ja täyttävät pysyvälle rakennukselle asetetut vaatimukset. Rakennukset ovat tyylikkään ulkonäkönsä lisäksi erittäin energiatehokkaita ja myös kemikaali -ja homevapaita. Modulaarisuus sekä luja ja kestävä teräskennorakenne mahdollistavat rakennusten tehokkaan siirrettävyyden sekä muokattavuuden – rakennukset kykenevät reagoimaan muuttuviin tarpeisiin. 

Pari vuotta sitten suomalainen rakennusyritys Fixcel toi markkinoille kotimaisen innovaation, globaalisti patentoituun FIXCEL®-teräskennorakenteeseen perustuvan rakennusratkaisun. Yritys on erikoistunut rakennusten lisäksi hissi- ja porrastorneihin sekä lisäkerrosrakentamiseen. Siirreltävät modulaariset tilaratkaisut ovat saaneet asiakkailta tyytyväistä palautetta. Yritystä on kosiskeltu myös laajentamaan asuinrakentamisen puolelle. 

”Rakennukset ovat arkkitehtonisesti tyylikkäitä”, pohtii toimitusjohtaja Anders Gylling ja muistelee: “Joskus rakennusta on tultu katsomaan, mutta sitä ei ole löydetty, koska se on sulautunut niin hyvin ympäristöön.” 

Helsingin Töölössä sijaitsevan 2600 neliömetrin kokoisen HUS:n lastenpsykiatrisen osaston väistötilan ulkoasu on sovitettu suojeltuun ympäristöön. Projekti toteutettiin viidessä kuukaudessa.

Moduulit rakennetaan Hämeenlinnan tehtaalla valmiiksi, josta ne kuljetetaan tontille ja jossa rakennus pystytetään säältä suojattuna. Koko prosessi kestää kolmesta kuuteen kuukauteen. Tehdasolosuhteiden ja sisäisten laatukriteerien ansiosta lopputulos on priimaa. Muun muassa HUS:n lasten- ja päihdepsykiatrian osastot sekä Solakallion ja Riihikallion koulut toimivat Fixcelin rakentamissa tiloissa. Yli 3000 neliömetrin laajuinen Seinäjoen lastensairaala on maamme suurin siirtokelpoinen sairaalarakennus. 

“Rakennusvalvojat ovat kommentoineet rakennustemme olevan jopa liian laadukkaita! Yhdistämällä modulaarisuuden, patentoidun kennorakenteen ja teollisen tuotannon hyödyt saavutamme kustannustehokkuuden ja laadun rakentamisessa ” Gylling toteaa. 

Rakennusalalla normaali päästöluokitus rakennusmateriaaleille on M1, mutta Fixcelin omat kriteerit ovat tätä korkeammat, jolloin myös sisäilma täyttää helposti kulloinkin vaadittavan sisäilmastoluokan. Rakennukset ovat lisäksi paloturvallisia ja ilmatiiviitä, joka tekee niistä hyvin energiatehokkaita. 

“Teräsrungossa ei ole mitään orgaanista ainetta, joka voisi homehtua ja josta voisi tulla päästöjä”, Gylling alleviivaa. 

Viidessä kuukaudessa rakentunut, kolmekerroksinen Seinäjoen lastensairaala on täysiverinen siirrettävä sairaala.

Fixcelin rakennuksissa voi olla helposti useita kerroksia, toisin kuin on totuttu. Kevyt, vankka rakenne tekee moduuleista helposti liikuteltavia tai muuteltavia, tiloja voidaan kustannustehokkaasti laajentaa tai pienentää. Vaikka terästuotannon ensimmäinen vaihe tunnetaan epäekologisena, loppumateriaali voidaan aina kierrättää – elinkaari on ekologinen. 

“Jos nyt kaivataan päiväkotia, pian voi olla tarve koululle, terveyskeskukselle tai vanhusten hoitopaikalle. Rakenteet kestävät siirtämisen ja pinoamisen. Aikomuksemme on mullistaa rakentaminen lähitulevaisuudessa. Kuten tiedämme, sijainti määrittää pitkälti rakennuksen arvon, mutta meidän rakennus mukautuu väestörakenteen ja tarpeiden perusteella ”, Gylling tiivistää. 

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi Toimitilat