Etelä-Savo innovoi uuden mallin tilannejohtamiseen: Essoten Tike toimii kuin lennonjohto


Ympäri vuorokauden toimiva Tilannekeskus eli Tike varmistaa, että jatkossa sote-alan ammattilaisia löytyy sieltä, missä heitä eniten tarvitaan. Samalla vanhuksille tarjotaan entistä laajemmin palveluja kotiin. 

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän Essoten Tilannekeskus tuo uuden mallin suomalaisten sote-maakuntien johtamiseen. Kun kaikki palvelut keskitetään kuin munat samaan koriin, Tike pystyy liikuttelemaan henkilöstöä, asiakkaita ja palveluita reaaliaikaisesti ympäri vuorokauden. 

”Kireä kuntatalous sai meidät etsimään tapoja tehdä asiat entistä tehokkaammin kuormittamatta henkilöstöä lisää”, Essoten terveyspalveluiden vt. johtaja Santeri Seppälä sanoo.

Tike varmistaa, että ensihoidossa, päivystyksessä, osastoilla ja kotihoidossa riittää henkilökuntaa. 

”Tiken 12 kenttäjohtajaa ovat päivystäviä esimiehiä, jotka näkevät ison kuvan ja akuutit tarpeet”, palvelualuejohtaja Jussi Aarnio kertoo. 

Ensihoito keskittyy jatkossa yhä enemmän kiireellisiin toimeksiantoihin ja muista ottavat kopin kotihoito ja kotisairaala, jotta asiakas saa apua jopa usein aiempaa nopeammin ja pääsee jatkohoitoon jouhevasti. 

”Kun potilaiden sijoituspäätökset tekee Tike, osastonhoitajilta vapautuu työaikaa potilastyöhön. Hoitajien jaksaminen paranee, kun he voivat luottaa siihen, että kiiretilanteissa apua tulee”, projektipäällikkö Kirsikka Tynkkynen kuvaa. 

Tiken myötä kotisairaalapalvelut laajentuvat lähitulevaisuudessa ympärivuorokautisiksi. Essote on kehittänyt myös AKU eli Akuuttisairaala kotona -mallin häivyttämään ensi- ja kotihoidon rajoja. Seppälä muistuttaa Essoten olevan ainoa sote-kunta, jossa kotihoidon ja -sairaalan henkilöstö saa koska tahansa konsultaatiota päivystyksessä työskentelevältä perusterveydenhuollon erikoislääkäriltä. 

”Meille on tärkeää, että vanhusasiakkaamme saavat tarpeen mukaiset palvelut oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Tästä olemme saaneet kehuja valtakunnallisestikin”, vanhus- ja vammaispalveluiden kehittämispäällikkö Sanna Luokkamäki korostaa. 

Tike pääsee täyteen vauhtiin toukokuussa. Essotella on jo valmiina pilotoitavaksi myös malli, jonka avulla voidaan tiivistää yhteistyötä pelastustoimen kanssa. 

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi