Etelä-Pohjanmaalla on hyvä asua ja yrittää


Liina-Maria Lönnroth ja Anssi Uitto kokevat asuinseutunsa kannustavan heitä vahvasti yrittämiseen. 

Etelä-Pohjanmaa tunnetaan yrittäjämaakuntana, jonka vahvuutena on muutosjoustava pk-yritysvaltainen elinkeinoelämä. Osoituksena tästä maakunnassa on Manner-Suomen korkein yritystiheys ja toimivat työmarkkinat. Työllisyysaste on viime vuosina ollut maakuntien parhaimmistoa ja korkeaa pohjoismaista tasoa.

Lifestylebrändi Tellan juuret juontavat 80 vuoden taa, tyylikkäitä lakkeja on tehty Teuvalla ja Kurikassa neljässä polvessa. Liina-Maaria Lönnrothin, nykyisen toimitusjohtajan ja muotoilujohtajan, isoisoisä Aarne Saksa perusti yrityksen ja paappa Antero Saksa teki elämäntyönsä yrityksessä. Lönnroth kulki lapsena Anteron mukana myyntireissuilla ja muotimessuilla sekä suunnitteli ensimmäisen mallistonsa 14-vuotiaana – vuotta myöhemmin hänen mallistonsa komeili Seppälän hyllyillä: “Opin perustelemaan ja myymään ideani paapalle nuorena.”

Tellan missio on luoda Etelä-Pohjanmaalle työpaikkoja sekä säilyttää ompelutaidon käsityöosaaminen. Lönnroth, taiteen maisteri ja opettaja, on aistinut aina alueen yrittäjähenkisyyden, korona-aika vahvisti tunnetta.

”Yrittäjyydestä aina unelmoinut seinäjokelainen Anssi Uitto kuvaa heidän yrityksensä hypänneen isojen pelureiden joukkoon, suoraan syvään päätyyn.”

“Kun Suomi sulkeutui, pohdin voimmeko valmistaa maskeja. Paapan kanssa keskustellessa kävi ilmi, että meillä on 70-luvulla tehty suojatakkeja. Maskien ohella suojavaatemallisto syntyi viikossa”, Lönnroth kertaa.

Alueen yritykset puhalsivat yhteen hiileen ja tuotanto käynnistyi kahdessa viikossa. Lönnrothin idea valjasti 12 paikallista yritystä tuotantoon, yhdessä selvittiin tukalasta tilanteesta: “Pienessä ajassa saavutettiin valtava osaaminen. Yhteishenki oli mahtava, kaikki halusivat auttaa Suomen kriisitilanteessa.”

Jakamo – maailman luokan softatalo

Globaalista menestyksestä nauttiva Jakamo pitää majaa Seinäjoella, pisimpään yhtäjaksoisesti väestöä kasvattaneessa maakuntakeskuksessa. Yrityksen integraatioalusta yhdistää asiakas- ja toimittajayritysten järjestelmät tehden kommunikaatiosta ja tiedon jakamisesta läpinäkyvää sekä turvallista.

“Tarina alkoi Seinäjoen teknologiakeskuksesta. Perustimme porukalla yrityksen, josta Jakamo irtautui spinoffina”, perustajajäsen ja toimitusjohtaja Anssi Uitto kertoo. Muina omistajina toimivat Jarl Matti Anttila ja Tommi Ranta.

Yrittäjyydestä aina unelmoinut seinäjokelainen Uitto kuvaa heidän hypänneen isojen pelureiden joukkoon, suoraan syvään päätyyn. Nykyään asiakkaisiin kuuluu suuria valmistavan teollisuuden yrityksiä, kuten ABB, ja yhteistyö Microsoftin kanssa on läheistä.

“Käyttäjiä meillä on 56 maasta, mutta nykypäivänä toimistoa voi pitää missä vain! Korona-aikana täällä on ollut turvallista, Piilaaksostakin porukkaa on palannut takaisin Suomeen”, Uitto pohtii.

Etelä-Pohjanmaan edellytykset ja yrittäjähenkinen mentaliteetti tukevat Uiton mukaan heidän filosofiaansa: “Ilmapiiri kannustaa yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen. Sen tuntee, että meitä arvostetaan!”

Etelä-Pohjanmaa pähkinänkuoressa 

Väkiluku: 188 685 (9. sij. 2019) 

Yritystoimipaikat/1000 asukasta: 94 (1. sij. 2018) 

Työllisyysaste: 76,9 % (1. sij. 2019) 

Lähde: Tilastokeskus

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi