Esteettömyys on kaikkien etu


Turvalliset portaat tai yleinen tilan hahmotettavuus ja moniaistisuus ovat esteettömyyttä, joka hyödyttää jokaista. Invalidiliitto muistuttaa, että hyvällä suunnittelulla luodaan monimuotoinen ja yhdenvertainen yhteiskunta. 

Kuljet kaupungissa kuulokkeet korvilla ja musiikki pauhaa. Kuulet enää vain osan ympäristön äänistä. Onneksi ohitsesi ajava hälytysajoneuvo ilmoittaa tulostaan äänen lisäksi myös valoilla. Porrasaskelmien etureunassa olevat tummuuskontrastiraidat mahdollistavat turvallisen kulun, vaikka huomiosi olisikin samalla puhelimen näytössä. Rakennukseen nousevaa luiskaa hyödyntävät pyörätuolia käyttävien lisäksi muun muassa lastenvaunuja työntävät vanhemmat. Ympäristön helposta hahmotettavuudesta taas on hyötyä silloin, kun saavut esimerkiksi vieraalle metroasemalle ja haluat löytää oikean uloskäynnin mahdollisimman nopeasti. 

”Esteettömyys on läsnä kaikissa arkisissa tilanteissa ja me kaikki hyödymme siitä, että rakennetut ympäristöt mahdollistavat meidän tapamme liikkua ja toimia”, kertoo Invalidiliiton vs. vastaava esteettömyysasiantuntija Johanna Hätönen. 

”Jos suunnittelemme rakenteet ennakkoon toimivasti, emme tarvitse kalliita erikoisratkaisuja ja monimuotoisuuden huomioiminen edistää kaikkien hyvinvointia. Ympäristömme voivat joko mahdollistaa tai estää yhdenvertaisen osallisuuden toteutumisen”, sanoo Hätönen. 

Alueiden ja rakennusten suunnittelu esteettömiksi on helpompaa uusissa hankkeissa, mutta korjausrakentamisellakin voidaan tehdä muutoksia. Invalidiliitto haluaakin vaikuttaa tahoihin, jotka tekevät päätöksiä rakennetun ympäristön osalta. Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE tekee yhteistyötä esteettömyyden edistämiseksi eri järjestöjen, viranomaisten ja muiden tahojen kanssa. ESKE tarjoaa esteettömyyden edistämiseen liittyviä palveluja myös yrityksille. 

”Yritykset haluavat purkaa esteitä rekrytoinnin tieltä. Esteettömät toimitilat mahdollistavat työntekijöiden palkkaamisen heidän osaamisensa, ei heidän liikkumis- tai toimimistapansa perusteella.”

Tutustu aiheeseen: www.invalidiliitto.fi/esteettomyys

Jaa tämä artikkeli


Tulevaisuuden Suomi